Muğla

Bu kantinde alıcı da satıcı da "öğrenci"

15:36 30 Ekim 2017
Bu kantinde alıcı da satıcı da "öğrenci"

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde bir ortaokulda uygulamaya konulan "Dürüstlük Kantini Projesi" çerçevesinde öğrenciler, sorumlusu bulunmayan kantinden alışveriş yapıyor.

Seydikemer İmam Hatip Ortaokulu'nda kantin olmaması nedeniyle okul yönetimi, okulun ikinci kat koridoruna ahşap bir dolap koydu. Dolabın üzerine "Güven ve Dürüstlük Marketi" yazısını asan okul yönetimi, öğrencilere sorumlusu bulunmayan kantinden kasaya parayı bırakarak istediğini alabilme olanağı sağlıyor.

Dolabın bazı noktalarından ise "kendin al kendin öde", "size güveniyoruz bu kantinde satıcı da alıcı da sizsiniz", "dürüstlüğün kurala ihtiyacı yoktur" yazıları yer alıyor. Projeyle, çocukların dürüstlükle ilgili davranışlarının pekiştirilmesi hedefleniyor.

Okulun müdürü Mustafa Karoğlan, gazetecilere yaptığı açıklamada, okulda 95 öğrencinin eğitim gördüğünü ve kantinin bulunmadığını söyledi.

Okuldaki kantin sorununa çözüm arayışı içerisine girdiklerini ve Osmanlı'daki dilek taşlarını örnek aldıklarını anlatan Karoğlan, "Biz de bundan yola çıkarak okulumuzda böyle bir kantin yaptık. Bu sayede küçük miktarda kazanılmış olan paraları burada okuyan fakir öğrencilere yardım amacıyla kullanıyoruz. Öğrencilerimizin dürüst olmalarını sağlamak amacıyla güzel bir uygulama oldu." dedi.

Proje sorumlusu matematik öğretmeni Feridun Bozyiğit ise okulda kantin olmaması nedeniyle tüm öğretmenlerle fikir alışverişinde bulunarak güven ve dürüstlük marketini kurmaya karar verdiklerini dile getirdi.

"Cumhuriyetimizi emanet edeceğimiz gençlerimize neden bugün bir mini market teslim etmeyelim?" fikriyle yola çıktıklarını vurgulayan Bozyiğit, "Biz bu şekilde onlara güvenimizi göstermiş olalım ki onlar da doğruluklarını, dürüstlüklerini gösterme fırsatı bulsunlar. Çok da güzel sonuçlar aldık. Milli Eğitim Bakanlığımız da okullarımızda değerler eğitimine çokta önem veriyor. Biz de bunu burada yaparak yaşayarak öğrencilerimiz üzerinde uygulamaktayız." diye konuştu.

Bozyiğit, minik kalplerde çok büyük güzellikler olduğunu, üzerinde paralı olmayan öğrencilerin de kendilerine gelerek bunu bildirdiğini ve daha sonra parayı teslim ettiklerini ifade etti.

8'inci sınıf öğrencisi Zeynep Nazlı, öğretmenlerinin desteğiyle kantinin kurulduğunu, sorumlu olmadan istediklerini alıp parasını da kutuya attıklarını anlattı.

- "Proje okuldaki öğretmenlerin bizlere olan güvenlerini hissettirdi"

Para üstünü alamayan küçük arkadaşlarına da yardımcı olduklarını belirten Nazlı, "Proje okuldaki öğretmenlerin bizlere olan güvenlerini hissettirdi. Bunun sayesinde dürüstlük, yardımlaşma ve okulu daha çok sahiplenme gibi duygularımız ön plana çıktı. Ürünlerin altında fiyatlar yazıyor, oradan paraları kutuya atıyorlar." dedi.

Öğrenci Melike Dur ise öğretmenlerinin yaptıkları kantinin, kendilerine olan güvenlerini güçlendirdiğini kaydetti. Kantin ile dürüstlüğün ne demek olduğunu tam olarak benimsemiş olduklarına işaret eden Dur, "Burada kantin olmadığı için alışveriş yapamıyorduk. Bu sayede hem kendimizi göstermiş olduk hem de dürüstlüğü tam olarak öğrenmiş olduk." ifadesini kullandı.

Muhammet Bülbül de kantinle güveni öğrendiklerini, almak istediklerini alıp parasını kutuya attıklarını anlattı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.