Muğla

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

15:22 03 Aralık 2017
3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Muğla'da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Muğla Engelliler Derneğince, Menteşe Öğretmenevi'nde düzenlenen etkinliğin açılışında engelli öğrenciler zeybek oynadı.

Muğla Valisi Esengül Civelek, yaptığı konuşmada, engelli bireylerin topluma kazandırılmasının önemli olduğunu söyledi.

Engelli bireylerin kamu hizmetlerine erişimleri ve istihdam edilebilirlikleri konusunda son yıllarda devletin önemli çalışmalar yürüttüğünü belirten Civelek, "Engelli bireylerin yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi, yaşam memnuniyetlerinin arttırılması ve geleceğe güven duymalarına yönelik el birliğiyle çalışıyoruz. Bizlere düşen görev ve sorumluluk, söz konusu düzenlemeleri hep birlikte yaşama geçirmek, uygulamaya yansıtmaktır." diye konuştu.

Vali Civelek, engelliliğin sadece engelliler ve ailelerine ilişkin olmadığını, toplumun tüm kesimini ilgilendirdiğine dikkati çekerek, "Zihinlerimizdeki engelleri kaldıralım. Yeter ki biz engel olmayalım. Fırsat ve imkan sunulduğu takdirde engelli bireylerimizin gerek ulusal gerekse uluslararası alanda çok büyük başarılarına şahitlik ediyoruz. Engellilik konusunda çok kıymetli bulduğum çalışmaları gerçekleştiren sivil toplum kuruluşlarına şahsım ve ilim adına teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İlkay Türkoğlu da Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında "Dünya Engelliler Günü" kabul edilen 3 Aralık'ın tüm dünyada engellilik konusunda toplumsal bilincin artırılması ve engellilerin yaşam standartlarının geliştirilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Engelli vatandaşların toplumun parçası olduğunu vurgulayan Türkoğlu, şöyle konuştu:

"Ülkemizde son yıllarda hızla gelişen insan hakları bilinciyle engelli bireylerimizin herkes gibi sağlık, çalışma ve eğitim gibi temel hak ve özgürlüklerden yararlanması, özgürce ve rahat bir hayat sürmesi öncelikli hedefimizdir. Engelli bireylerimizi eve hapseden, hayata küstüren, iş imkanlarını sınırlandırarak kendi ayakları üzerinde durmalarına engel olmaya çalışan 'engelli anlayış', son yıllarda ne mutlu ki yıkılmaya başlanmıştır. Engelli vatandaşlarımızın desteklenmeleri halinde neler yapabileceklerini hep birlikte görüyoruz."

Konuşmaların ardından Muğla Engelliler Derneği tarafından alınan akülü sandalye, Vali Civelek ve Muğla Engelliler Derneği Başkanı Emine Çakıroğlu tarafından Sevgi Şahin'e hediye edildi.

Engellilerin gönüllerince eğlendiği programda şiir dinletisi ve dans gösterisi de yapıldı.

Muğla Galatasaraylılar Derneği Başkanı Erol Kapiz ve öğrenciler, engelliler için günün önemine binaen hazırlatılan tişört ve bardakları hediye etti.

Vali Esengül Civelek, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, AK Parti İl Başkanı Kadem Mete de engelliler ve ailelerine çeşitli hediyeler verdi.

- Maçın başlama atışını bedensel engelli dekan yaptı

Bu arada, Muğla Süper Amatör Ligi ekiplerinden Yeni Milas Spor ve Muğla Üniversitesi Spor takımları arasındaki maçın başlama atışını bedensel engelli Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ozan Bahar yaptı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Futbol Hakem ve Gözlemcileri Derneği organizasyonuyla futbolcular, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne dikkati çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla sahaya "En büyük engel sevgisizliktir" yazılı pankartla çıktı.

Taraftarlar tarafından ayakta alkışlanan sporcular, Prof. Dr. Bahar'a çiçek verdi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, yaptığı konuşmada, kentte engellilerle ilgili önemli bir duyarlılık bulunduğunu söyledi.

Bu duyarlılığın futbol sahalarında da devam etmesini isteyen Harmandar, "Sevgi, saygı ve karşılıklı anlayışa dayanan bir futbol müsabakası arzu ediyoruz. Fair-play anlayışı ile karşılaşmaların sürmesini istiyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahar, maçın başlama atışını yaptı.

Karşılaşma, golsüz beraberlikle sona erdi.

Programa Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harmandar, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Gürsoy, Muğla Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Mehmet Top, Futbol İl Temsilcisi Ali Karakaya ve İl Hakem Kurulu Başkanı Ceyhun Güngör de katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.