Muğla

Kitap kurdu berber her yere kütüphane kuruyor

12:18 11 Ocak 2018
Kitap kurdu berber her yere kütüphane kuruyor

Muğla'nın Milas ilçesinde berberlik yapan Kıvanç Başkan, dükkanında kurduğu kitaplığı, önce çevresindeki dükkanlara sonra da uzak köylere yayarak hem esnafın hem de okumaya meraklı çocukların sevgilisi oldu.

Kitap kurdu berber Kıvanç Başkan, Ören Mahallesi'ndeki 21 yıllık dükkanında kendi birikimleriyle oluşturduğu kitaplıkla önce çevresindeki esnafa ilham verdi.

Esnafa ön ayak olan Başkan, 4 ay önce başladığı çalışmayla çevresindeki lokantaya, markete, kahvehanelere de kitaplık kurdu.

Kendisine tıraş olmaya gelen yakın, uzak köylerden çocukların kitaplığındaki kitaplara ilgi göstermesi üzerine aklına bu köylerde de kitaplık kurma fikrinin geldiğini belirten Başkan AA muhabirine yaptığı açıklamada, amacının daha çok insanın okuyup aydınlanmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Çevresine ve ülkesine daha yararlı bir birey olabileceği düşüncesiyle bu yola çıktığını ifade eden Başkan şöyle konuştu:

"İlk önce insanların sosyal yaşam alanlarını kitaplarla donatmak istedim. Bu amaçla özellikle kahvehaneler, marketler, lokantalar, berberlerde kitaplıklar oluşturdum. Fakat özellikle köylerde çocukların kitaplara erişmekte güçlük çektiğini fark edince köy çocuklarına ağırlık vermeye başladım. İnsanların kitaba kolay ulaşabilmesi için 'al- oku- getir' isimli projemi hayata soktum. Sistem gönüllülük esasına dayalı, herhangi bir ücret söz konusu değil. Kitabı okuyan geri getiriyor sirkülasyon içinde.

Ciddi bir iş yaptığım belli olsun diye projemi noterden de tasdiklettim. Şu ana kadar 4'ü köy okulu olmak üzere 18 noktada kitaplık oluşturdum. Bu noktalar da hem yetişkinler hem de çocukların faydalanabileceği kitaplar bulunuyor."

- Amaç kitap okumayı sevdirmek

Esas amacının daha çok kitaplık oluşturmaktan ziyade kitapların daha fazla okunabilirliğini sağlamak olduğunu aktaran Başkan, özellikle köylerden merkeze tıraş olmak için gelen çocukların kitap okumayı çok sevdiğini fark ettiğini anlatan Başkan, şöyle devam etti:

"Bu çocukların kitaba erişmekte güçlük çektiğini farkettim. Bunu farkedince de tüm çocuklara buradan kitap vermeye başladım. Ulaşabildiğim birçok köyde okulunda ya da kahvehanesinde kitaplıkları oluşturarak çocukların kitap okumasını sağlamaya çaba gösterdim. Bu proje sayesinde köy çocukları her gün kitap okuyabiliyor. Kahvehanelerde oluşturduğumuz kitaplıklar da faydalı oldu. Çünkü oraya gelen yetişkinlerin büyük kısmı çocuklarına ve torunlarına kitap götürmeye başladı.

- İki bin kitap var

Bu projeden yüzde yüz verim aldım. Şu an yaklaşık 2 bin civarında kitabımız var. Ancak projemizi duyan birçok kişi bizimle irtibat kurmaya çalışıyor. Bu anlamda çocuk kitabı yazarları, ODTÜ mezunları kitap desteği verdi. Konya Büyükşehir Belediyesinden kitaplar geldi. Kültür Turizm Bakanlığına bağlı bir kütüphaneden kitap göndereceklerini ilettiler."

Kitap okumak ve teslim etmek için çok sayıda çocuğun iş yerine geldiğine işaret eden Başkan, çocukları ödüllendirme adına 5 kitap okuyana bir kitap hediye ettiğini, bu hediyelerin de yine geri döndüğünü ifade etti.

Ören Mahallesi'nde kahvehane işleten Süleyman Öztürk ise kahvelerde oluşturulan kitaplıklardan vatandaşların büyük oranda faydalandığını ve mutlu olduğunu söyledi.

Kahvelere gelen birçok kişinin kitapları okuması için çocuğuna ve torununa götürdüğünü belirten Öztürk, "Burada eğitim taşımalı olarak gerçekleştiriliyor. Okumak isteyen, kitap ihtiyacı olan da gelip buradan kitap alıyor. Projeden herkes çok memnun." dedi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.