Muğla

Denizcilik sevdası "engel" tanımıyor

12:59 30 Ocak 2018
Denizcilik sevdası "engel" tanımıyor

ALİ BALLI - Muğla'nın Bodrum ilçesinde, 46 yıl önce dalış yaparken geçirdiği kazada görme yetisini kaybeden Cengiz Orçun, "okul gemisi" olarak nitelediği teknesinde, içindeki deniz sevgisini aşıladığı gençleri yetiştiriyor.

İstanbul doğumlu iki çocuk babası kaptan Cengiz Orçun, 1972 yılında yaptığı dalış sırasında basınç dengesizliği nedeniyle emboli geçirdi. Göz damarları zedelenen Orçun, yaklaşık bir yıl tedavi görmesine rağmen görme yetisini yitirdi.

Bu olay nedeniyle kaptanlık belgesini de kaybeden Orçun, deniz sevdasından vazgeçmedi.

İstanbul'dan ayrılıp Bodrum'a yerleşen Orçun, limanda demirli 11 metrelik "Baküs 2" adlı teknesinde denizcilikle ilgili bilgi ve birikimini gençlere aktarıyor.

Yetiştirip kaptanlık belgesi almalarına ön ayak olduğu gençlerin hizmetine sunduğu teknesi ile Bodrum'un eşsiz maviliklerine açılan Orçun, ilçede 29 yıldır devam eden ahşap yat yarışlarına da renk katıyor.

Bodrum'un "Cengiz Kaptan"ı Orçun, zaman zaman misafirlerini de ağırladığı teknesinde AA muhabirini konuk ederek, içindeki deniz aşkını ve Bodrum'un koylarının güzelliklerini anlattı.

Bodrum'un 40 yıl önce bir süngerci kasabası olduğunu belirten Orçun, o dönem çanta, sandalet ve kemer gibi deri eşyalar sattığını ve geçimini bu şekilde sağladığını söyledi.

- "40 yılda 40 gemici yetiştirdim"

Denizin kendisi için yaşam biçimi olduğunu vurgulayan Orçun, "Şimdiye kadar farklı zamanlarda üç teknem oldu. Teknemde misafirlerimi ağırlarım. Onları mavi yolculuğa çıkarır, teknedeki tüm işleri de kendileriyle paylaşırım. Mesela gemici düğümü nasıl atılır onu gösteririm. Ben müzik de yapıyorum. Deniz ve müzik kardeştir. Hem denizi yaşıyorum, hem müzik yapıyorum. Bodrum'da sahne almadığım mekan kalmamıştır. Sevdiğim güzel insanlarla birlikte oluyorum. Onların bir kısmını teknemde ağırlıyorum. Deniz ve müziğin güzelliklerini gösteriyorum." dedi.

Meraklı gençleri denizci olmaya teşvik ettiğini belirten Orçun, şöyle konuştu:

"Denize meraklı gençleri bulup, çırak gibi yanıma alırım. Tüm teknik detayları öğretip kitapla çalıştırıp sınava tabi tutarım. Benden tam not alanlar, hiç zorlanmadan sınavlara girip yat kaptanı, amatör kaptan oldular. Kaptanlık ehliyeti alanlara teknemde staj yaptırırım. Birlikte denize açılırız ve önemli deneyimler kazanırlar. Yetiştirdiğim, yurt dışında çalışan kaptanlar var. Yanımda eğitim alıp sadece kaptan değil, aşçı ve müzisyen olanlar da var. Bu şekilde 40 yılda 40 sağlam gemici kaptan yetiştirdim. Benim teknem bir yerde okul gemisi de sayılır."

- "Görmeyen gözleriyle gemicilik bilir"

Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Cengiz Kaptan'ı çok iyi tanıdığını belirterek, "Fiziki engelin denizcilik sevdasına engel olmadığını söyleyebiliriz. Bunun en güzel örneklerinden biri Cengiz Kaptan'dır. Kendisi o kadar büyük bir deniz sevdalısıdır ki görmeyen gözleriyle gören gözlerden çok daha iyi düğüm bilir, denizcilik, gemicilik bilir." dedi.

Engelinin Cengiz Kaptan'ı durdurmadığını dile getiren Demiröz, "Görme engeline rağmen, sahip olduğu teknesiyle yanında yetiştirdiği kaptanla birlikte her türlü seyri yapar, her koyu da avucunun için gibi bilir." ifadesini kullandı. Demiröz, "Bunu nasıl yapıyorsun?" diye sorduğu Orçun'dan "Diğer duyularım ve hafızam sayesinde" yanıtını aldığını aktardı.

Deniz Ticaret Odası (DTO) Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz da gözlerini denizde kaybetmesine rağmen Orçun'un maviliklere sevdasının hiç bitmediğini söyledi.

Yılmaz, "Yelken yarışlarında düğüm atma yarışı düzenleriz. Orada bile bizim hakemimizdir. Bu konuda tecrübesine de el becerisine de çok güvendiğimiz bir arkadaşımızdır." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.