Muğla

Gökova Körfezi’nin imara açılacağı iddiaları

21:42 02 Nisan 2018
Gökova Körfezi’nin imara açılacağı iddiaları

AK Parti İl Başkanı Kadem Mete, Gökova Körfezi’nin imara açılacağı iddialarınnın gerçek dışı olduğunu belirterek, "Bu çalışma vatandaşımızın mağduriyetini gidermek maksadıyla, STK’lar ile 3 ayrı ilçede gerçekleştirilen toplantıların ve 11 bağımsız bilim adamı tarafından yürütülen çalışmanın sonucudur." dedi.

Mete, son günlerde gündeme gelen sit alanlarının yeniden değerlendirilmesine ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, bazı sit alanlarının imara açıldığı, doğanın tahrip edileceğine yönelik bir takım iddialarla Muğla halkının yanlış bilgilendirildiğini söyledi.

Yürütülen çalışmaların doğayı tahrip etmek, sahip olunan güzellikleri birilerine rant kapısı haline getirme gibi bir amacın ürünü olamayacağını dile getiren Mete, “Bu çalışma vatandaşımızın mağduriyetini gidermek maksadıyla, STK’lar ile 3 ayrı ilçede gerçekleştirilen toplantıların ve 11 bağımsız bilim adamı tarafından yürütülen çalışmanın sonucudur." dedi.

- Sit alanı miktarı arttı

Mete, yürütülen çalışmalar sonrasında bahsedilenin aksine Gökova Körfezi'ndeki sit alanlarının azalmadığını, aksine arttığını kaydetti.

Muğla Gökova bölgesinde eski sistemde 1, 2 ve 3. derece doğal sit alanlarının toplamının 36 bin 282 hektar olduğunu, bu alanın 35 bin 528 hektarlık kısmının 1.derece, 754 hektarlık kısmının da 3. derece olduğunu hatırlatan Mete, şunları söyledi:

"Yeni yapılan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporları doğrultusunda doğal sit alanı olarak belirlenen alan toplamı 44 bin 21 hektar. Bu 44 bin 21 hektar alanın, 14 bin 991 hektarlık kısmı Kesin Korunacak Hassas alandır. Yani 1. derecenin de üstünde koruma statüsü verilmiştir. 26 bin 979 hektarlık kısmı Nitelikli Doğal Koruma Alanı olarak tescil edilmiştir."

Kadem Mete, sadece mevcut yerleşim yeri olan 2 bin 51 hektar alanın sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak tescil edildiğini, bu alanda da sadece mevcut yerleşim yerlerindeki vatandaşların mağduriyetlerine son vermeye yönelik kendi arazisi üzerinde sınırlı yapılaşma imkanı verildiğini aktardı.

Gazetecilerin Cumhurbaşkanlığı Konukevi'nin bulunduğu Okluk Koyu ile ilgili bir sorusunu da yanıtlayan Mete, şunları kaydetti:

“Herhangi bir şahsın deniz kenarındaki arazisinde yapılan değişiklikle eğer kişi orada bir rant elde etmişse insanlar bununla ilgili iddialar ortaya atabilirler. Okluk Koyu dediğimiz yerde Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanlığı makamı için mevcut misafirhane yenilenmekte. Bu iddiaları ortaya atan CHP yetkililerine şunu sormak lazım. Bodrum’da denize sıfır beş katlı tesisler yapılırken, bırakın üç katı beş katlı tesisler yapılırken bunların imarlarını yapan, kaçak yapılara göz yuman hangi belediye?. Şu anda Marmaris, Milas gibi belediyeler hangi siyasi partide?. 20 bin kaçak yapının kaçı bu belediyeler sınırları içerisinde?. Belediyeler hangi kaçak yapıya hangi önlem almışlar da 20 yıldan bu yana neden bu kadar kaçak yapıya ve ranta müsaade etmişler?. Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılan ve herkesin ortak malı olan bir yapının üç katlı olması bunları rahatsız eder hale gelmiş. Orada zaten merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından yaptırılan bir misafirhane vardı. Devletimizin büyüklüğüne yakışır bir şekilde yenilenecek misafirhanede nice devlet başkanları ağırlanacaktır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.