Muğla

Sakin Kentte İpekyolu Geometri Konferansı

13:37 07 Haziran 2018
Sakin Kentte İpekyolu Geometri Konferansı

Gökova Geometri Topoloji Enstitüsü (GGTI) tarafından düzenlenen“İpekyolu Geometri Konferansı'na Çin, Kore ve İran'dan bilim insanları katıldı.

Akyaka Yücelen Otel'de düzenlenen konferansın açılışında konuşan Enstitü Kurucusu Prof. Dr. Selman Akbulut, 1992 yılından bu yana her yıl düzenli olarak yaptıkları Gökova Geometri ve Topoloji Konferansı'nın bu yıl bir enstitüye dönüşmesinden dolayı gurur duyduğunu ifade etti.

Geometri ve topoloji alanında son gelişmelerin değerlendirildiği toplantılara, dünyanın sayılı bilim insanlarının yanı sıra, lisansüstü öğrencilerin de katıldığını vurgulayan Akbulut, matematik alanında dünyada oldukça az sayıda üst düzey enstitünün bulunduğunu dile getirdi.

Akbulut, 26 yıl içinde Gökova'daki GGTI etkinliklerine çok sayıda katılım olduğunu, bunun sonucu buradan dünyaca ünlü olan birçok genç matematikçinin yetiştiğini ve GGTI'nın her yıl hem bir bilimsel kitap, hem de bilimsel bir dergi yayımladığını söyledi.

Son 15 yılda TÜBİTAK desteğinin azalmasına rağmen, ABD'nin bilimsel aktivitelerini destekleyen kuruluşu olan NSF'in Gökova etkinliklerine gelmek isteyen Amerikan matematikçilerine kesintisiz destek verdiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de bilime, bilim insanlarına, özellikle İpek Yolu projelerine büyük değer verdiğini belirten Akbulut, "Bu yıl Çin, Kore ve İran matematik enstitü direktörleri İpek Yolu Konferansı için Akyaka'ya geldi." dedi.

GGTI'nın iş adamı Hamdi Yücel Gürsoy ve kendi birikimleriyle inşa edildiğini vurgulayan Akbulut, "Gökova'da bir fidan dikildi ve bu fidanın büyüyüp gelişmesi için desteğe ihtiyacı var. Gökova'da bu alanda yıllardır devam eden bir çalışma vardı. Gökova konferansları sıfırdan başlamıyor. 26 yıldır olgunlaşmış, ilerlemiş bir altyapıya sahip. Matematik, bulunduğumuz yüzyılda anahtar bilim durumundadır. Dünyanın en aktif matematikçileri ile Türkiyeli genç matematikçilerin bir araya gelişi geometri-topoloji oluşumunu ileriye taşıyacak önemli faktörlerden birisidir." diye konuştu.

Amaçlarının Türk bilimine, matematik alanı özelinde tarihsel bir katkı sağlamak olduğunu anlatan Akbulut, aktivitelerinin belirli bir bütçeyle kurumsallaşması gerektiğini kaydetti.



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.