Muğla

Muğla’da keşfedilen yeni yabani soğan türüne "Muğla soğanı" ismi verildi

14:50 22 Ağustos 2022 5 Yorum Var
Muğla’da keşfedilen yeni yabani soğan türüne "Muğla soğanı" ismi verildi

Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi ile Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve ekibi, Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde tespit edilen yeni bir yabani soğan (allium) türünü bilim dünyasına kazandırdı.

Muğla'da yaşayan ve bitkiler üzerine amatör çalışmalar yapan Ayhan Toprak, bir bölümü Denizli sınırları içinde olan Sandras Dağı'nın Köyceğiz ilçesi kesimindeki 2 bin 200-2 bin 250 metre rakımlı Çiçek Baba zirvesinde, farklı olduğunu düşündüğü bir bitkiye rastladı. Toprak, bitkiye ait detaylı fotoğrafları, EÜ Botanik Bahçesi ile Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım'a ulaştırdı.

BİLİMSEL ADI BİTKİYİ KEŞFEDEN DOĞASEVERE ATIFLA BELİRLENDİ

Yıldırım, yaptığı araştırma sonucunda bitkinin literatürde kaydının olmadığını belirledi.

Yüksek lisans öğrencisi Seval Erdem ve doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl'ün de dahil olduğu saha ve laboratuvar çalışmasının ardından hazırlanan "Muğla soğanı" konulu bilimsel makale, Finlandiya merkezli uluslararası hakemli dergi Annales Botanici Fennici'de yayımlandı.

Bilim dünyasına kazandırılan bitkiye Türkçe isim olarak, "Muğla soğanı" adı verildi. Bitkinin bilimsel ismi keşfi yapan Ayhan Toprak'a atıfla "Allium ayhan-toprakii Yıldırım" oldu.

TÜRKİYE’DE ENDEMİK SOĞAN SAYISI 120'YE YÜKSELDİ

Prof. Dr. Hasan Yıldırım Muğla soğanın keşfi ile Türkiye'de bulunan endemik soğan sayısının 120'ye, Türkiye'deki soğan türünün de 225'e yükseldiğini söyledi.

Kendilerine bitkinin fotoğraflarını göndererek bilimsel çalışmanın başlamasını sağlayan amatör botanikçi Ayhan Toprak'ı keşfi nedeniyle tebrik eden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu bitkinin yayılış gösterdiği Sandras Dağı gerçekten de biyoçeşitlilik açısından oldukça önemli bir dağ. Gerek ülkemiz açısından gerekse dünya çapında oldukça sıcak bir nokta diyebiliriz. Bu dağ şu ana kadar keşfedilmiş türlere baktığımızda, sadece dünyada bu dağın zirvesinde ve eteklerinde yer alan ve başka bir yerde yayılış göstermeyen 30'dan fazla endemik bitki türüne sahip olduğunu söyleyebiliriz. Halen de bu bitkide olduğu gibi yeni türlerin keşifleri devam ediyor."

Hasan Yıldırım, dağda yapılan madencilik faaliyetlerinin bölgenin biyoçeşitliliğine zarar vereceğinden endişe ettiklerini de belirtti.

Yeni bitki türlerinin keşfedilmesinin tıp açısından da önemli olduğunu dile getiren Yıldırım, yapılacak çalışmalar sonucunda yeni ilaçların da ortaya çıkabileceğini ifade etti.

 

YORUMLAR

5 Yorum Var
  • Muttalip CENGİZ 1 yıl önce Şikayet Et
    Alanlar değil ARAYANLAR BULUR Allah yardımcınız olsun
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    Ayhan beyi ve hocaları kutluyorum. Amatör doğacıyım, 20 yıldır bu civarda yaşıyorum. Çevre konusunda daha radikal olmalıyız. Özel çevre koruma tekrar ihdas edilmeli. Bu bölgeler madencilik alanında daha hassas irdelenmesi.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • hasann 1 yıl önce Şikayet Et
    Bitki ismi çok uzun olmuş:)
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Metin Güner 1 yıl önce Şikayet Et
    Emekleriniz ve çalışmalarınız İçin Teşekkür ederiz....İnşallah İlaç Sanayimize Güzel katkıları olur... İnşallah Yurt dışına Kaçırmazlar...
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Gurur duyduk, bilim adamlarımızı ve Ayhan Toprak ı tebrik ve takdir ediyorum
    Cevapla
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.