Muş

Muşlu Zazalar, geleneksel bayram kahvaltısında buluştu

12:06 24 Eylül 2015
Muşlu Zazalar, geleneksel bayram kahvaltısında buluştu

Muş'ta yaşayan Zazalar, yöresel yemekleri "ğevre" ile yaptıkları geleneksel bayram kahvaltısını, bu bayram da sürdürdü

Muş'ta yaşayan Zazalar, bir araya gelerek yöresel yemekleri olan "ğevre" ile bayram kahvaltısını yaptı.

Kadınların evlerde hazırladığı yöresel yemek "ğevre", birlik ve beraberliği pekiştirme amaçlı sürdürülen bir geleneğe dönüşerek kahvaltı sofralarında yerini alıyor.

Muş merkeze bağlı Hürriyet Mahallesi'nde yaşayan Zazalar, yıllardır mahalledeki Nur Camisi'nde bayram namazını kıldıktan sonra, taziye evinde toplanarak birlikte kahvaltı yapıyor. Zazalar, ardından taziye evi bahçesine gelen misafirlerine de yöresel yemeklerden ikram ediyor.

Mahalleli Bahri Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu geleneği uzun yıllardır sürdürdüklerini söyledi.

Ğevrenin, kadınlar tarafından gece hazırlandığını anlatan Sönmez, "Kadınlar öncelikle bu yemek için hamur hazırlar. Börek gibi açılan hamur içine peynir ve kavurma konur. Bizler bayram sabahı bununla kahvaltı yaparız. Bu gelenek birlik ve beraberliğimizi sağlıyor. Gerek ramazan gerekse kurban bayramında camide kılınan bayram namazının ardından hep beraber kahvaltı yaparız. Sonra hep birlikte evleri dolaşılıp bayramlaşırız" diye konuştu.

Ekrem Öylek ise ğevrenin Bingöl'den gelen bir gelenek olduğunu, bayramlar ve özel günlerde yapıldığını vurgulayarak, böylece bir araya gelerek bayramlaşıp kaynaştıklarını ifade etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.