Muş

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş:

17:01 01 Aralık 2017
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş:

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Mübarek gün ve gecelerimiz olur. Cuma günü veya başka birtakım kutsallara karşı herhangi bir söz söylerken çok dikkatli olmalıyız. Rencide edici ve aşağılayıcı anlamlara gelen birtakım ifadelerden kaçınmalıyız." dedi.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Kampüsü'ndeki Sultan Muhammet Alparslan Camisi'nde cuma hutbesi veren Prof. Dr. Erbaş, yüce Allah'ın bütün insanların ve Müslümanların kurtuluşa erebilmeleri için pek çok vesile takdir buyurduğunu söyledi.

Kurtuluşa erebilmek için bu vesilelerinden bazılarının da mübarek günler, geceler ve aylar olduğunu ifade eden Erbaş, "İki gün önce bunların birini idrak ettik. Mevlid-i Nebi gecesi. Efendimizin dünyaya teşrif ettiği, insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için Kur'an-ı getiren yüce Peygamberimizin doğum gününü idrak ettik. Rabbim bütün insanlığa efendimizi yeniden anlamayı onun insanlığa kazandırdığı değerleri yeniden hatırlamayı nasip eylesin." dedi.

Erbaş, Miraç, Regaip, Kadir ve Berat gecelerinin kurtuluşa vesile olan mübarek geceler ve günler olduğunu vurguladı.

- "2 milyar insan cuma günü camilerde toplanıyor"

Erbaş, şunları kaydetti:

"Üç aylar' dediğimiz recep, şaban ve ramazanı yine bütün müminler iyi değerlendirdiği takdirde amel defterine sevap yazılacak güzel aylar ve günlerdir. Müminlerin her hafta kendisini toplayan, birlikte omuz omuza rüku ve secde etmelerini sağlayan, ülkemizde 25 milyona yakın mümini, bütün dünyaya ise 1,5 ile 2 milyara yakın insanı camilerde toplayan cuma günü çok önemlidir. Müminlere, Müslümanlara farz kılınan çok önemli bir ibadet ve çok önemli bir gündür. Rabbimiz bugün adına bir sure indirmiştir. Bir sureyle bugünü bizim yapmıştır. Cuma suresinde, 'Ey iman edenler cuma günü namaza çağrıldığınızda Allah'a zikre koşunuz, alışverişi bırakınız.' buyurmuştur. Bu ayeti kerime müminlerin cuma namazına davet etmekte ve cuma namazını müminler için farz oluşunu ortaya koymaktadır."

Erbaş, cuma gününün müminler için bayram olduğunu söyledi.

Hz. Peygamber'in Kur'an'dan aldığı ilhamla cuma gününün önemini vurguladığını aktaran Erbaş, güneşin üzerine doğduğu en hayırlı günün cuma olduğunu belirtti.

Erbaş, şöyle devam etti:

"Bu sebeple cuma namazını düşürecek herhangi bir sebep ve gerekçe olmadıkça bu namazın kılınması, müminlere ve Müslümanlara farzdır. Cuma günü camilerin dolup taşması ve bütün İslam aleminde müminlerin namaza koşması, işte o ayeti kerime ve İslam'ın bu önemli şartını ve farzının yerine getiriliyor olmasının bir göstergesidir. Cuma günü isminden de insanları kendinde toplayan gündür. Bu nedenle bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Ecdadımız ve büyüklerimiz kabir ziyaretlerini özellikle cuma gününe denk getirirlerdi. Hatim okumuşlarsa duasını cuma gününe denk getirirlerdi. Sadakayı cuma günü verirlerdi. Çünkü cuma günü güneşin üzerine doğduğu en hayırlı gündür." diye konuştu.

Cuma gününün müminlerin kalbinde ve gönlünde ayrı bir yerinin olduğunu vurgulayan Erbaş, insanlık olarak inanan ve inanmayan herkesin, bu kutsallara değer vermesi gerektiğini dile getirdi.

- "İnsanların inancını rencide edici davranışlardan kaçınalım"

Toplumun bir kısmının herhangi bir şeye kutsal olarak inanıyorsa ve değer veriyorsa bunların dikkate alınması gerektiğini anlatan Erbaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yaptığımız konuşmalarda ve birtakım icraatlarda buna önem vermek gerekiyor. Kur'an-ı Kerim'de bir ayette müminlerin ilginç bir şekilde uyarıldığına şahit oluyoruz. O kadar hassas bir nokta ki orada Cenab-ı Hakk, 'Putperestlerin, müşriklerin putlarına sakın kötü söz söylemeyiniz, onlar da sizlerin Rabbinize, ilahınıza kötü söz söylerler. Buna sebep olursunuz.' diye buyuruyor. Ne kadar hassas bir nokta. Müşriklerin putlarına bile onların zoruna gidecek, onların yanlış bir hareket içine girmelerine sebep olacak bir şey yapmayınız. Yani sövmeyiniz. Mübarek gün ve gecelerimiz olur. Cuma günü veya başka birtakım kutsallara karşı herhangi bir söz söylerken çok dikkatli olmalıyız. Rencide edici ve aşağılayıcı anlamlara gelen birtakım ifadelerden kaçınmalıyız. Son günlerde ve haftalarda cuma gününü aşağılayıcı bir ifade sosyal medyada ya da bazı ticari gerekçelerle böyle bir ifade kullanıldı. Aman ha dikkatli olalım. Bu konularda insanların inancını rencide edici hareket, davranış ve sözlerden kaçınalım. İnsanlığın buna ihtiyacı var."

Erbaş, insanlığın birbirinin düşüncesine ve değerlerine saygı göstermesine ihtiyacı olduğuna işaret etti.

İnsanların birlikte yaşamak zorunda olduğunu vurgulayan Erbaş, "Birlikte yaşama tecrübesini tarihin altın sayfalarına yazdıran milletimiz, ötekinin inancına, düşüncesine ve mezhebine saygı göstermek zorundadır. Birlikte yaşamanın yolu buradan geçiyor. Bu duygularla hepiniz cumasını tebrik ediyorum." diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ardından cemaatle cuma namazını kıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.