Muş

Muş'taki tarihi mezar taşları incelendi

15:21 04 Eylül 2018
Muş'taki tarihi mezar taşları incelendi

Muş'ta akademisyenler, Korkut ilçesine bağlı Sazlıkbaşı köyündeki Osmanlı dönemine ait mezar taşlarını inceledi.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Fen Edebiyat Fakültesi'nden Doç. Dr. İrşad Sami Yüce, Dr. Esra Çıplak ve MŞÜ İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Salmazzem, Sazlıkbaşı köyüne gitti.

Burada Osmanlı dönemine ait olduğu belirtilen mezar taşlarını inceleyen akademisyenler, çevredeki vatandaşlarla da görüştü.

Yüce, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede 3 döneme ait mezar taşlarının bulunduğunu söyledi.

Mezarlığın tahribata uğradığını gördüklerini aktaran Yüce, "Motiflerinden, yazılarından anlaşılıyor ki bu mezar taşları Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı döneminin ilk izlerini taşıyor." dedi.

Çıplak ise Muş'un birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade etti.

Bölgede gördükleri mezar taşlarının ilgisizlik ve define avcıları nedeniyle tahribata uğradığını vurgulayan Çıplak, "Buranın tescil edilip kayıtlara alınmasını ve alanda çalışma başlatılmasını talep ediyoruz." diye konuştu.

Öğretim Üyesi Salmazzem de mezar taşlarında Arapça yazılar ile figürler görüldüğünü anlatarak, şunları kaydetti:

"Şu anda mezarlar neredeyse tamamen gömülmüş durumda, etrafı bakımsız hiçbir koruma yok. Bu yapı aslında bu yörenin bir fotoğrafı. Mezarlıklarda bir yıkım var, çünkü korunaksız. Birçok şehit var. O dönemdeki insanlar bunların etrafında gömülmek için arzu ortaya koyuyorlar, biz ise bırakın onların yakınına gelmeyi onları yok etmek için uğraşıyoruz. Dolayısıyla önce bir zihniyet değişimi lazım. Herkes bir traktör taş getirirse buranın etrafı yapılır. Ondan sonra burası tescil ettirilir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.