Muş

Hastanedeki görevliye kızdı okuma yazma öğrendi

13:41 24 Ekim 2018
Hastanedeki görevliye kızdı okuma yazma öğrendi

Muş'ta hastanedeki görevlinin kendisine söylediği "Yaşına bak, okuma yazma bilmiyor" sözlerine öfkelenen 3 çocuk annesi kadın okuma yazma öğrendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı okuma yazma seferberliği sayesinde Muşlu kadınlar, Aile Destek Merkezi'nde (ADEM) açılan kurslarda okuma yazma öğrenme imkanı buluyor.

Okula gidemeyen ya da çeşitli sebeplerle eğitimini yarıda bırakan kadınlar, Halk Eğitim Merkezince ADEM'de açılan kurslarda okuma yazma hayalini gerçekleştiriyor.

Saray Mahallesi'nde yaşayan 3 çocuk annesi Ayfer Toplu da okuma yazma kursuna, tedavi için gittiği hastanedeki görevlinin "Hele yaşına bak, okuma yazma bilmiyor." sözleri üzerine başladı.

1990'lı yıllarda terör saldırıları nedeniyle yaşadığı merkeze bağlı Eğirmeç köyündeki okulun kapanması nedeniyle eğitimi yarıda kalan 37 yaşındaki Toplu, bir süre sonra evlenip kent merkezine yerleşti.

Rahatsızlığından dolayı gittiği hastanede tedavi göreceği bölümün yerini görevliye soran Toplu'ya söylenen "Hele yaşına bak, okuma yazma bilmiyor." sözü ona yeni bir hayatın kapılarını araladı.

Görevlinin sözlerine içerleyen Toplu, bir daha böyle bir olay yaşamamak için ADEM bünyesinde açılan okuma yazma kursuna yazıldı.

Kısa sürede okuma yazmayı öğrenen Toplu çevresindeki birçok kadına da örnek oldu.

- "Görevlinin inadına okuma yazma öğrendim"

Toplu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, katıldıkları sosyal aktiviteler sayesinde yeni arkadaşlıklar edindiklerini ve ADEM sayesinde okuma yazma öğrendiğini söyledi.

Okula gidemediği için çok üzüldüğünü dile getiren Toplu, şöyle konuştu:

"Köyden şehre geldikten sonra okula gitmek istedim ancak 15-16 yaşına geldiğim için 'Yaşın büyük, daha okuyup ne yapacaksın" diyerek okula gönderilmedim. Ondan sonra evlendim. Muş'a yerleştik. Bir gün tedavi için hastaneye gittim, görevliden bir bölümü sordum. Görevli dönüp bana 'Hele yaşına bak, okuma yazma bilmiyor' dedi. Benim çok zoruma gitti. Ben de onun inadına okuma yazma öğrendim."

- "2-3 ayda okuma yazmayı öğrenebiliyorlar"

Kurs öğretmeni Merve Cebeloğlu da kursların yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Okuma yazma öğrenen kadınların günlük yaşamının kolaylaştığına işaret eden Cebeloğlu, "Bu, istemeden yapılacak bir iş değil. Çok uzun bir süre almıyor aslında. 2-3 ay rahat bir şekilde okuma yazmayı öğrenebiliyorlar. Kursa katılan kadınların eskiden okullaşma oranı daha az olduğu için yaş olarak 30'dan başlayarak 65 yaşına kadar teyzeler kurslarımıza katılarak kendilerini geliştiriyor." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.