Nevşehir

Limon deposu, çamur banyosu merkezine dünüştü

11:47 06 Kasım 2015
Limon deposu, çamur banyosu merkezine dünüştü

MURAT KAYA - Kapadokya bölgesinde bir işletme, limon deposu olarak kullanılan mağarayı Türkiye'nin ilk kayadan oyma yeraltı çamur banyosu merkezine dönüştürerek turistlerin hizmetine sundu.

Erciyes ve Hasan Dağı'nın 60 milyon yıl önce püskürttüğü lavlar sayesinde yumuşak dokuya sahip olduğu bilinen bölgede yaşayan insanların günümüze kadar faydalandığı kayadan oyma mağaralar, depo ve müze olarak kullanılıyor.

Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde kurulan bir işletme ise limon deposu olarak kullanılan kayadan oyma mağarayı, Sağlık Bakanlığı onayıyla çamur banyosu merkezine dönüştürdü.

İşletmenin ortaklarından Burak Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 bin metrekarelik alana kurulan işletmenin, termal havuz, doktor balık ve çamur banyosu bölümlerinin bulunduğunu söyledi.

Bölgeye gelen turistler arasında sağlığına daha çok düşkün olabilecek orta yaş ve üzerindeki kişilerin çoğunlukta olduğunu ifade eden Yüksel, "Daha bilgili, daha çok okuyan, ne istediğini bilen turist grubu olduğunu görünce bu tesisi hayata geçirmeye karar verdik" dedi.

Yüksel, Kapadokya'da hayata geçirilen yeni projeler olmadığını dile getirerek bölgede sadece butik otel üzerine çalışmalar yapıldığını ve turistlere yönelik aktivitelerin kısıtlı olduğunu savundu. Yüksel, şöyle devam etti:

"Kapadokya bölgesini gezdiğimiz sırada limon ve patatesin, yer altında mağaralarda saklandığını gördük. Burası, daha önce limon deposuydu. Hatta tesisimizin arkasında da başka şahıslara ait limon depoları mevcut. Aslında limon depoculuğunun dışında da kullanılabileceğini düşündük. Bu düşünceden yola çıkarak arkadaşımızın Dalyan'daki tesisini buraya uyarlamaya karar verdik. Bölgede de sağlık turizmi adına yatırımların yok denecek kadar az olması nedeniyle bu tesisi yapmaya karar verdik. Bu kapsamda, termal havuzdan yola çıkarak çamur banyosunu, ardından da Sivas'ın doktor balıklarını tesis bünyesine dahil ettik."

Ortaklardan Taner Özkaradeniz ise Sağlık Bakanlığından onaylı üçüncü merkez olan işletmenin kayadan oyma mağara içerisine gömülmüş Türkiye'nin ilk ve tek merkezi özelliği taşıdığına işaret etti.

Çamur banyosunun romatizmal ağrılar ve cilt için yüzde 80'e varan tedavi özelliği taşıdığını ileri süren Özkaradeniz, doktor balıkların da stres odaklı egzama ve mantara iyi geldiğinin araştırmalar sonucu ortaya çıktığını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.