Nevşehir

Ahırı sanat galerisine dönüştürdü

11:20 16 Kasım 2015
Ahırı sanat galerisine dönüştürdü

MURAT KAYA - Türkiye'nin önemli turistik bölgelerinden Kapadokya'nın el sanatları merkezi konumundaki Avanos'ta bir girişimci, satın aldığı 5 katlı kaya oyma evin ahır olarak kullanılan bölümünü, çömlek ve seramik eserlerin sergilendiği sanat galerisine dönüştürdü.

Sanat galerisinin sahibi Mükremin Tokmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avanos ilçesinde pansiyon işlettiğini ve turizm sektöründe çalıştığını söyledi.

Bir süre önce 5 katlı kaya oyma ev satın aldığını belirten Tokmak, "Evin giriş katı ahır olarak kullanılıyordu. Burayı otel odası yapmaktansa kültürel amaçlı değerlendirmek istedim. Ahırı sanat galerisine çevirdim" diye konuştu.

Tokmak, 4 bölümden oluşan 160 metrekarelik mekanı küçük dokunuşlarla şık hale dönüştürdüğüne dikkati çekerek, "Kaya mekan olmasından dolayı özelliğini hiç bozmadım. Burayı ilk aldığım dönemde saman doluydu. Su ve nem oranı yüksek olduğu için uzun süren bir temizlik aşaması yaşandı. Buradaki oyukların tamamı, hayvanların yemlerinin konulduğu bölümler olarak kullanılmış. Çok müdahale yapmadan sade ve şık bir mekan haline getirdim" ifadelerini kullandı.

Tokmak, sanat galerisinde daha önce ilçede düzenlenen sempozyumlarda sergilenen, yerli ve yabancı sanatçıların önemli çömlek ve seramik eserlerinin yer aldığını anlattı.

Avanos Sanat Günleri kapsamında da kaya oyma sanat galerisinde bugüne kadar 11 sergiye ev sahipliği yaptıklarını dile getiren Tokmak, kaya oyma evin bodrum ve en üst katının boş, diğer iki katında ise özel eşyalarının olduğunu söyledi.

Tokmak, kaya oyma evin diğer katlarında da gelecek yıllarda çeşitli sergiler açmayı planladığını vurguladı.

- "Her şey para değil"

Bu tür mekanların sadece otel odası olarak kullanılmasını doğru bulmadığını dile getiren Tokmak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Her şey para değil. Bu noktadan hareket ediyorum. Kapadokya bölgesinde çok sayıda mağara yapılanması mevcut. Bu mekanlar, bir kültür mirası. Geceliği 300-500 avroya kiralanan otel odasına dönüşmesinden yana değilim. Bu mekanların kültür hizmetiyle de öne çıkmasını istiyorum. Tek başına tarih ve doğa satan değil, kültür zenginliğini de insanlara sunan ve gösteren bir toplum olmamız gerekiyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.