Nevşehir

Ünlü ressamların eserleri ipek halı oldu

11:10 21 Mart 2016
Ünlü ressamların eserleri ipek halı oldu

BEHÇET ALKAN - Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da, Leonardo Da Vinci ve Osman Hamdi Bey'in tablolarının ilmek ilmek işlendiği, metrekaresinde bir milyon 400 bin düğüm bulunan ipek halılara yabancı turistler ilgi gösteriyor.

Kapadokya'da zahmetli bir işçiliğin ardından satışa hazır hale getirilen ipek halılar, farklı tasarımlarıyla öne çıkıyor. Müşterilerin isteklerine göre de işlenen ipek halılar, ebadına göre 6 ay ile 1 yıl arasında satışa hazır hale getiriliyor.

İpek halı satışı yapan bir firmanın galeri sorumlusu Necmi Kurtulmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ipek kozalarının Kapadokya’daki ustalar tarafından elde çekilerek ipliğe dönüştürüldüğünü ve halı dokumacılığında kullanıldığını belirtti.

Kurtulmuş, Bursa'dan aldıkları ipek kozalarının ustalar tarafından ipek ipliklere dönüştürüldüğünü, bu çalışmanın her bir aşamasının ayrı bir sanatçılık gerektirdiğini söyledi.

İpek halıların, zahmetli işçiliği ve maliyeti nedeniyle küçük boyutlarda üretildiğine işaret eden Kurtulmuş, ortalama bir milyon 400 bin düğümden oluşan 1 metrekare ebadındaki ipek halının bir yılda tamamlanabildiğine dikkati çekti.

İpek halılarda fiyat aralığının düğüm sayısına göre belirlendiğini ifade eden Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"İpek halıda işçilik titizlikle yapılmak zorunda. Büyük boy halılar yapmak da fiyatı çok yüksek olduğu için satmak da uzun yılları alabiliyor. Bu nedenle daha küçük halıların üretimi tercih ediliyor. Koza ustalarının ipliğe dönüştürdüğü ipek, dokumacı bayanlar tarafından tezgahlarda 6 aydan 1 yıla varan sürelerde dokunuyor. Tamamlanan eserleri firmamızın ipek halı galerisinde sergiliyoruz. Ziyarete gelen turist gruplarından meraklılarına satışı gerçekleştiriliyor."

- Ünlü tablolar ipek halıya dönüştürülüyor

Dünyaca tanınmış ressamların eserlerinin büyük emekler verilerek dokunduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Kapadokya'yı ziyarete gelen turistlere farklı çalışmalar sunmak amacıyla Osman Hamdi Bey’in 'Kaplumbağa terbiyecisi' ve Leonardo da Vinci’nin 'Son akşam yemeği' adlı eserleri ipek halılara ilmek ilmek işlendi." diye konuştu.

Bu iki eserin 50 santimetreye 20 santimetre ebadında işlenerek 5 bin avrodan satışa sunulduğunu kaydeden Kurtulmuş, Avrupa ülkelerinden gelen turistlerin Hristiyanlık açısından büyük öneme sahip olan "Son akşam yemeği" adlı esere yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

Kurtulmuş, dünyaca bilinen farklı tabloların da ipek halıya dönüştürülmesi için gerekli izinlerin alınması için çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.