Nevşehir

Baba ve oğul Esed hayatını kararttı

11:32 06 Haziran 2016
Baba ve oğul Esed hayatını kararttı

BEHÇET ALKAN - Hafız Esed döneminde çıkan iç savaşta hapse girmemek için gittiği İspanya'da 18 yıl kaldıktan sonra Suriye'ye dönen 59 yaşındaki Abdulmelik Sultan, oğul Esed döneminde yeniden iç savaş çıkınca sığındığı Türkiye'de yardım kuruluşlarının destekleriyle hayata tutunuyor.

Halep'te özel dil eğitim merkezlerinde Fransızca, İspanyolca ve Almanca dersleri veren Abdulmelik Sultan (59), askerlik çağı gelen çocuklarının Esed ordusuna alınmasının önüne geçmek için ailesiyle doğup büyüdüğü şehri terk ederek 2013 yılında Türkiye’ye sığındı. 3 yıldır Nevşehir’de yaşayan, 4 dil bilmesine rağmen şeker hastalığı ve kalp rahatsızlığı nedeniyle çalışamayan Sultan, yardım kuruluşlarının destekleriyle hayatına devam ediyor.

Sultan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1980 yılında Halep Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olduktan sonra kentte lise dengi bir okulda İngilizce öğretmeni olarak göreve başladığını anlattı.

-Hafız Esed’in ölümüne kadar İspanya'da yaşadı

Mesleğinin ikinci yılında başlayan iç savaş nedeniyle ülkesinden ayrılmak zorunda kaldığını aktaran Sultan, 1982 yılında da Hama merkezli iç savaş sırasında hapse girmemek için İspanya'ya gittiğini ve Hafız Esed’in ölümüne kadar 18 yıl bu ülkede yaşadığını belirtti.

Hafız Esed döneminde Müslüman Kardeşler'in Hama’da başlattığı ayaklanmanın iç savaşa dönüştüğünü dile getiren Sultan, "İspanya'ya gitmek zorunda kaldım çünkü Müslüman Kardeşler üyesi arkadaşlarım vardı ve cezaevine girebilirdim." dedi.

Barcelona şehrinde bir dershanede İspanyol öğrencilere İngilizce ve Arapça dersi verdiğini ifade eden Sultan, kendisinin de farklı lisanlarda dil eğitimi aldığını söyledi.

Hafız Esed’in ölüme kadar ülkesine dönmesinin mümkün olmadığını belirten Sultan, 2000 yılında Hafız Esad öldükten sonra yeniden Suriye'ye döndüğünü aktardı.

- "Halep’teki öğrencilere İngilizce, İspanyolca, Fransızca dersler veriyordum"

Ülkesine döndükten sonra Halep'teki dil eğitim merkezinde İngilizce, İspanyolca ve Fransızca dersler vermeye başladığını dile getiren Sultan, 2011 yılında iç savaş başlayıncaya kadar bu görevini sürdürdüğünü söyledi.

Sultan, 2013 yılı ortalarına kadar şiddetli çatışmaların sürdüğü Halep’te zor şartlar altında yaşadığına dikkati çekerek, şunları ifade etti:

"Oturduğumuz binaya füze isabet etti. Evimiz ağır hasar aldı ancak yine de ayrılmadık. Çocuklarım askere çağrılıncaya kadar Halep’te kaldık. Savaş başlayınca Halep’te 2 yıl boyunca çok büyük sıkıntılar yaşadık. Günlerce susuz, elektriksiz kaldık. Her şey çok pahalı olmaya başladı. Yaşadığımız mahalle uçakla vuruldu. Oturduğumuz apartman ağır hasar aldı. Komşularımızdan bazıları hayatını kaybetti. Mervan ve Ahmed adlı iki oğlum var, rejim gençleri askere topluyordu. Onları Beşar Esad'a vermemek için Halep’ten ayrılıp sınıra geldik ve Türkiye’ye sığındık."

Esed askerlerinin katliamlarla anıldığına işaret eden Sultan, "Esed askerleri her türlü ihaneti yapıyor, halka çok zulmediyorlar. Askerleri, Beşar’ı ilah gibi görüyorlar." sözlerine yer verdi.

- "Öğretmenlik yaptığım İspanya’ya gitmeyi hiç düşünmedim"

Savaş nedeniyle Suriye’den ayrılmak zorunda kalan sığınmacılar için en rahat ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Sultan, "Avrupalılar bize düşman muamelesi yapıyor, oraya gidenler çok sıkıntı yaşıyor. Türkiye, Müslüman olduğu için buraya geldik. Avrupa’ya da gidebilirdim ama tercih etmedim. Öğretmenlik yaptığım İspanya’ya gitmeyi hiç düşünmedim." dedi.

Geride bıraktığı yakınlarının birçoğundan haber alamadığını aktaran Sultan, ülkesiyle ilgili gelişmeleri haberlerden sürekli takip ettiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.