Ordu

ILO heyeti Ordu'da incelemelerde bulundu

17:47 26 Ağustos 2015
ILO heyeti Ordu'da incelemelerde bulundu

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) heyeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ortaklığında yürütülen "Türkiye'de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi" kapsamında, Ordu'da yürütülen çalışmalarla ilgili saha ziyaretinde bulundu.

Saha ziyaretlerinin ardından Vali İrfan Balkanlıoğlu'nu makamında ziyaret eden heyet adına konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü İstihdam Politikaları Daire Başkanı Hicret Bozoklu, Ordu'da yürütülen projenin herkese cesaret verdiğini belirterek, "İlk defa özel sektör, sivil toplum örgütü, devletin yaptığı bu proje sahiplenildi. Tabii merkezden bir şey planlamak kolay ama onu yerelde uygulayanların sahip çıkması önemli" dedi.

Vali Balkanlıoğlu ise fındık tarımında çocuk işçiliğini önlemek için çok ciddi tedbirler alındığına dikkati çekerek, "Bu proje kapsamında mevsimlik tarım işçilerinin barınma, konaklama ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için valiliklere ve kaymakamlıklara ödenekler gönderildi. Gelen bu ödeneklerle mevsimlik tarım işçilerinin asgari hijyen koşullarında yaşama şartları oluşan kamp alanları, içinde suyu, elektriği olan, insanların güvenle kalabileceği modern barınma yerleri oluşturuldu" diye konuştu.

Bu yılki fındık hasat döneminde çok sayıda mevsimlik tarım işçisinin Ordu'ya geldiğini anlatan Vali Balkanlıoğlu, "Bu sene fındığın çok olmasından dolayı kapasitenin biraz üzerinde rağbet vardı ama buna rağmen biz, yavrularımızı okullarda, oyun bahçelerinde görmek istiyoruz. Onların gözyaşları ve teriyle oluşturulacak ekonomik değer bizim için utanç verici olur. Böyle bir şeyi asla istemeyiz. Böyle bir devlet politikası da olmaz. Vatandaşlarımız ve sivil toplum örgütleri de buna karşı çıkar. Türkiye artık bu bilinç düzeyine ulaştı" ifadesini kullandı.

Vali Balkanlıoğlu, çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi konusunda her türlü önlemin alındığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hatta hiç arzu etmememize rağmen çocuk çalıştıran fındık bahçesi sahiplerine ağır para cezaları vereceğimizi söyledik. Bu da oldukça faydalı oldu ama o çocukları bir yerde oyalamamız lazımdı. Oyalamaktan ziyade faydalı şekilde zamanlarını geçirmelerini istiyorduk. Halk eğitimi merkezlerimiz devreye girerek, bu çocukların yarım kalan eğitimlerini tamamlamaları ve ebeveynleri bahçede çalışırken hoşça vakit geçirmeleri için tedbirler aldık. Ekiplerimiz haberli, habersiz denetimler yapmak suretiyle çocuk çalıştıran insanlara uyarılarla, cezai müeyyidelerle vazgeçirmeye çalıştık. Bunda da bayağı bir mesafe aldık."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.