Ordu

Malazgirt Zaferi'nin 944. yıl dönümü

14:16 27 Ağustos 2015
Malazgirt Zaferi'nin 944. yıl dönümü

Ordu'da düzenlenen anma programında, Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait gelenekler canlandırıldı

 Ordu'da, Malazgirt Zaferi'nin 944. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Atatürk Parkı'nda gerçekleştirilen programda, Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait gelenekler canlandırıldı. Program, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Genç'in, ateşli oku denize atmasıyla başladı. Ardından Sultan Alparslan'ın Malazgirt savaşından önce son cuma namazında okuduğu hutbe seslendirildi.

Genç, yaptığı konuşmada, etkinlikler kapsamında Orta Asya kültürünü yansıtan Kırgız çadırı kurulduğunu belirterek, Kırgız bir ailenin üç gün boyunca katılımcılara Orta Asya pilavı ve Kırgız mantısı ikram ettiğini söyledi.

Genç, 944. yıl önce Sultan Alparslan'ın sadece Anadolu'nun kapılarını Türklere açmadığını, Anadolu'yu İslam ve Türklerle buluşturduğunu ifade ederek, "Anadolu toprakları ondan sonra değer kazanmıştır Sultan Alparslan sadece büyük bir savaş adamı değil, aynı zamanda bir bilim adamıdır" dedi.

Dönemin en büyük ordusu Bizans ordusunu az sayıda bulunan orduyla tatbikat yapmadan hilal taktiğiyle perişan ettiğini dile getiren Genç, "Bu, Sultan Alparslan'ın sadece büyük bir savaşçı olduğunu göstermez. Aynı zamanda çok büyük bir bilim adamı olduğunun da göstergesidir. Sultan Alparslan, Bizans komutanını affederek İslaml ile merhametin birlikte olduğunu da dosta, düşmana göstermiştir ama ne yazık ki affettiği komutanlardan birisi bunu fırsat bilerek bir bıçak darbesiyle zehirlemiş ve Malazgirt Zaferi'nden iki yıl sonra vefat etmiştir" dedi.

Konuşmanın ardından matrak sporcusu Efkan Çalış, Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait matrak sporu ile kılıç sanatı gösterisi sundu.

Program, davetlilere Osmanlı şerbetinin ikram edilmesiyle sona erdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.