Ordu

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Kibar:

13:33 11 Kasım 2015
Fatsa Ziraat Odası Başkanı Kibar:

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, "İlk zamanlar 1 dekara yakın bahçe büyüklüğüyle başlanan kivi üretimi bugünlerde 40-50 dekarlık modern bahçelere ulaşmıştır" dedi. 

Kibar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tezgahlarda 2 liradan satılan kivinin fiyatını artırabilmek için soğuk hava deposuna ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kivinin Türkiye'ye 1988 yılından sonra girdiğini ifade eden Kibar, Ordu genelinde kivi üretimine 1994 yılında 7-8 üretici tarafından hobi olarak başlandığı anımsatarak, "İlk zamanlar 1 dekara yakın bahçe büyüklüğüyle başlanan kivi üretimi bugünlerde 40-50 dekarlık modern bahçelere ulaşmıştır.  Ülkemizde yıllık kivi üretimi 40 bin ton. Kivinin tüketimi ise 50 bin ton civarında.  Üretim tüketimi karşılamadığı için 10 bin ton kivi ithal edilmektedir" diye konuştu. 

Bugün piyasada satılan kivinin fiyatının üç katına çıkması için soğuk hava depolarında saklanıp şubat ve mart aylarından pazara indirilmesi gerektiğini belirten Kibar, "Ülke genelinde kivi fiyatlarında ilimizin söz sahibi olması için bölgemizdeki soğuk hava depolarının artırılması gerekiyor. Bu noktada Fatsa Ziraat Odası olarak üreticilerimize yönelik soğuk hava deposu projesi hazırladık. İnşallah en yakın sürede bunu hayata geçirmeyi planlıyoruz." dedi.

Fatsa ilçesine bağlı Bozdağı Mahallesi'ndeki bahçesinde 4 ton kivi üretimi yapan çiftçi Dursun Suavi ise, bu sezon ki hasattan memnun olduğunu ancak fiyatların kendilerini tatmin etmediğini söyledi.

Kivilerini toptan olarak 1 lira 80 kuruşa sattığını belirten Suavi, şunları kaydetti:

"Geçen sene zirai don oldu ve kivilerimiz yandı. Bu sene Allah’ım bizlere acıdı ve ürünlerimiz oldukça bol oldu. Bahçemde her sene 4 ton kivi oluyor. Bu sene ki kiviler çok güzel oldu. Yalnız kivi toptan kilosu 1 lira 80 kuruşa alıcı buluyor. Bu ücret bizlerin emeğini karşılamıyor. Fındıkta olduğu gibi kivinin de gerçek değerini bulmasını istiyoruz. Fındığa alternatif olarak yetiştirilen bir ürünün bu kadar ucuza satılıyor olması kivi üreticilerini üzüyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.