Ordu

Ordu'da kuyumcu dükkanındakilerin rehin alınması

17:21 07 Aralık 2015
Ordu'da kuyumcu dükkanındakilerin rehin alınması

 Ordu Emniyet Müdürü Caner Tayfur, Fatsa ilçesinde kuyumcu dükkanındakilerin rehin alınmasına ilişkin, "Bizim işimiz yaşatmaktır. Bizim işimiz tehlikeyi bertaraf edecek ölçüde kuvvet kullanmaktır. Bu olayda tehlikeyi bertaraf edecek ölçüde gerekenleri yaptık" dedi.

Tayfur, gazetecilere yaptığı açıklamada, rehine krizinde titizlikle ekip çalışması yürüttüklerini belirterek, mutlu sona hep beraber ulaştıklarını söyledi.

Başlangıçta eylemcilerin anne ve yakınlarının çaresizliğinin kendilerini çok üzdüğünü dile getiren Tayfur, "Netice itibarıyla onların sevinçlerini görmek bize mutluluk verdi. Rehinelerin de burunları kanamadan bu olayın sorunsuz şekilde neticelenmesinden büyük haz duyduk" şeklinde konuştu.

Tayfur, rehine krizinin çözülmesinde en büyük etkenin sabırlı kalınması olduğuna dikkati çekerek, "Müzakereci arkadaş görüşmelerini yaparken beraberinde psikoloji uzmanı arkadaşımız da olmuştur. Kesinlikle acele ederek, rastgele davranış içinde bulunarak rehinelerin hayatını riske edemezdik. Bu, hatalı bir davranış olurdu" değerlendirmesinde bulundu.

Eylemi gerçekleştiren iki kişinin daha önce internetten soygunun şekline ilişkin bazı görüntüler izlediklerini belirlediklerini ifade eden Tayfur, "Önce araç kiralıyorlar. Kiraladıkları aracın camına film yapıştırıyorlar. Sabah olduğunda da aracın plakalarını sökerek kuyumcuyu soymaya gidiyorlar. Silahların el yapımı ve ruhsatsız olduğu belirlendi. O silahları da belli para karşılığında olaydan çok kısa süre önce elde etmişler" bilgisini paylaştı.

Tayfur, iki kardeşin olay öncesi define aradığını ancak bulamayınca bu tür bir girişimde bulunduklarını kaydederek, "Olayla ilgili birtakım şehir efsaneleri dolaşıyor ama bu dedikoduların hiçbiri doğru değil" dedi.

Emniyet teşkilatının yalnızca teknolojik bakımdan modernizasyon geçirmekle kalmadığına işaret eden Tayfur, şunları kaydetti:

"Teşkilatımız aynı zamanda zihinsel modernizasyonunu da hızlı şekilde tamamlıyor. Bizim işimiz yaşatmaktır. Bizim işimiz tehlikeyi bertaraf edecek ölçüde kuvvet kullanmaktır. Bu olayda tehlikeyi bertaraf edecek ölçüde gerekenleri yaptık. Eğer bir tehlike görseydik, gerektirdiği ölçüde yetkimizi kullanırdık."

- Vatandaşlara çağrı

Tayfur, benzeri olaylarda emniyet ekiplerinin karşılaştığı sorunların başında meraklı kalabalıkların geldiğine dikkati çekti.

Tayfur, "Vatandaşlardan ricamız, bu gibi durumlarda işimizi kolaylaştırmak bakımından daha mesafeli, kendileri için daha emniyetli alana çekilmeleri uygun olacaktır. Biz enerjimizi bir de insanları uzaklaştırmak için sarf etmeyelim. Lütfen vatandaşlarımız bu konuda duyarlı olsun. Bizim de işimizi kolaylaştırsın" görüşünü paylaştı.

Tayfur, anne ve babalara bazı tavsiyelerde bulunarak, şöyle konuştu:

"Çocuklarımızı hepimiz çok seviyoruz. Onlara güveniyoruz ancak bu güven çok sebepsiz olmamalı. Onlara güven duyduğumuzu hissettirmekle beraber, usulüne uygun denetimlerimizi de mutlaka yapmamız gerekiyor. Bu denetimlerin yanında ayrıca çocuklara sevgimizi daha fazla hissettirebilirsek birçok şeyin önüne geçmiş oluruz. Lütfen anne ve babalar bu konuda üzerine düşeni yapsın. Kimse 'Benim evladımın bu tür işlerle işi olmaz" gibi bir düşünce içine girmesin. Sürekli denetim içinde olsun."

Tayfur, olayın başlangıcından sonuna kadar başta Emniyet Genel Müdürlüğü olmak üzere Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nun çok büyük desteğini gördüklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.