Ordu

"Bal"ın analizi onlardan soruluyor

11:38 19 Aralık 2015
"Bal"ın analizi onlardan soruluyor

HAYATİ AKÇAY - Türkiye'de yalnızca Ordu'da bulunan Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Türkiye'nin dört bir tarafından gönderilen balların analizini yapıp, sahte olup olmadığını tespit ediyor.

Bakanlar Kurulu kararıyla 2004 yılında Ordu Arıcılık Üretme İstasyonu Müdürlüğü olarak kurulan, ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlanarak ismi Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak değişen kurum, vatandaşlar tarafından gönderilen binlerce kavanoz balın analizini yaptı. 

Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Gıda Teknolojisi Apiterapi Bölümü Başkanı, Gıda Mühendisi Fazıl Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bal tüketicilerinin eski yıllara oranla daha çok bilinçlendiğine dikkat çekerek, "Müdürlüğümüze gönderilen numunelik balların sayısı her geçen gün artıyor. Bu da vatandaşlarımızın ne kadar bilinçlendiğini ortaya koyuyor" dedi. 

"Vatandaşlarımız balı tüketmeden önce analize gönderiyor" diyen Güney, "Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Türkiye'de arıcılık konusunda tek araştırma enstitüsü. Bu nedenle de kurumumuz arıcılık üzerine her türlü araştırmayı yapmaktadır. Bu kurumda branşlaşmış farklı bölümler yer almaktadır. Bunlardan birisi de sahte balların analizinin yapıldığı arı ürünleri bölümüdür. Burada vatandaşlar tarafından gönderilen balların analizi yapılmaktadır" diye konuştu. 

Bu bölümde gerek vatandaşların gerekse üreticilerin ürettikleri ürünlerinin sıkıntılarıyla alakalı olarak laboratuvar ortamında araştırmaların yapıldığını ifade eden Güney, şunları kaydetti:

"Bal çok önemli bir gıda maddesi. Eğer doğru bir şekilde üretilmişse oldukça sağlıklı bir gıda maddesi. Fakat bala hile yapmak kolay, o hileyi fark etmek aynı oranda zordur. Vatandaşlarımızın bir bakışta anlayacağı bir durum değildir. Bu nedenle vatandaşlarımız son yıllarda tüketmek istedikleri balın bir kısmını müdürlüğümüze göndererek laboratuvar ortamda analizini yaptırıyorlar. Özellikle son yıllarda balını analiz ettirmek isteyen ve kalitesi hakkında bilgi edinmek isteyen üretici ve vatandaş sayısında hayli artış olduğu görüldü. Sadece bu yıl içerisinde 4 binin üzerinde kavanoz balın analizi yapıldı. Önceki yıllarda bu rakam bini dahi bulmazdı. Şimdi satın aldığı baldan şüphe duyan vatandaşlarımız bize başvuruyor. Bu da toplumumuzun ne kadar bilinçlendiğini ortaya koyuyor."

Türkiye'nin her bölgesinden Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne bal numunelerinin geldiğini anlatan Güney, "İnsanlar yediği balın kalitesini merak ettiği ya da sahte olup olmadığını anlamak için kurumumuza olan talepleri artıyor. Vatandaşlarımızın gönderdiği balların analizini yapıp sonucunu ise en kısa sürede bildiriyoruz. Bazı ballar sahte, bazılarında ise herhangi bir sorunla karşılaşılmıyor" ifadelerini kullandı.

Laboratuvarlarında bir balın 40'ın üzerinde parametrelerine bakıldığını vurgulayan Güney, "En geç 3 gün içerisinde ön işlemlerinin ardından analizini yapıp raporunu ilgili kişiye teslim ediyoruz. Bu analizler kurumumuzda bulunan kimyager, biyolog, kimya mühendisleri ve gıda mühendislerimiz tarafından analizi yapılıyor. Kurumumuzun laboratuvar altyapısı bu anlamda da çok iyi. Bu anlamda vatandaşlarımız bize güvenmeye devam etsinler" değerlendirmesinde bulundu.

Güney, toplumun bilinçlenmesinin çok önemli olduğunu, 2016 yılında daha fazla bal numunesine analiz yapmayı beklediklerini sözlerine ekledi. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.