Ordu

Sürücülerin TEDES'ten kaçma girişimleri işe yaramıyor

15:33 29 Aralık 2015
Sürücülerin TEDES'ten kaçma girişimleri işe yaramıyor

Emniyet Genel Müdürlüğünce hazırlanan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) Projesi'nin Ordu'da geçen ay devreye girmesinin ardından bazı sürücülerin radar cezasından kaçmak için farklı yöntemlere başvurduğu belirtildi.

Ordu Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü İsmail Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Ordu Büyükşehir Belediyesince geçen ay uygulamaya konulan TEDES'in emniyet ekiplerince yönetildiğini söyledi.

Sistem için hazırlanan merkezde polis ekiplerinin 24 saat görev yaptığını ifade eden Erol, "Gülyalı ile Ünye ilçesi arasında belirli noktalarda 13 hız koridoru var. Bu hız koridorlarının hepsinde anlık radarlar var. Ayrıca 17 akıllı kavşak olup bu kavşaklarda da anlık radar uygulaması yapılmaktadır" dedi. 

Erol, sistemin hız ihlali yapan sürücüleri tespit ederek fotoğrafını çektiğine işaret ederek, "Alınan kararlar gereği Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçe merkezlerinde otomobiller için hız sınırı 70 kilometre, diğer araçlar için ise 60 kilometredir. Bölünmüş yollarda ise otomobiller için belirlenen hız sınırı 120 kilometre olup otobüs için 90, kamyonlar için 85 kilometre olarak belirlenmiştir. Bunlar kanunda belirtilen limitlerimiz" diye konuştu. 

Sistemin kurulma aşamasında hız levhalarının ve ilgili işaretlemelerinin yapıldığını anlatan Erol, "Sistemin 18 Kasım'da başlayacağı basın-yayın yoluyla kamuoyuna duyuruldu. Onun dışında pankartlarla TEDES'in duyurusu yapıldı ancak bu duyurularımıza rağmen hız kurallarına uymayarak ceza yiyen sürücülerimiz oluyor" ifadesini kullandı. 

Erol, sürücülerin belirlenen hız kurallarına uymaması durumunda üst üste radar cezaları ile karşılaşabileceğini vurgulayarak, "Haliyle sürücülerimize peş peşe yediği cezalar posta yoluyla ulaştığında bundan büyük rahatsızlık duyabiliyorlar. Sürücülerimizin bu cezalardan kurtulması için Ordu'dan geçerken hız limitlerine uymalarında fayda var" değerlendirmesini yaptı.

Erol, Karayolları Trafik Kanunu'na göre hız limitlerinin yüzde 10'a kadar aşılması durumunda herhangi bir sıkıntı olmayacağını belirterek, şöyle dedi:

"Sürücülerimiz hız limitlerini yüzde 30 ve üzeri oranında aşıyor. Bu da radara yakalanmaları anlamına geliyor. Hız limitini aşan bazı sürücülerimiz, 2015 yılı fiyatlarına göre 189 ile 391 lira arasında cezaya maruz kalabiliyor. Bu da çok pahalı bir ceza. Dolayısıyla sürücülerimizin kurallara uymalarını bekliyoruz." 

Özellikle gece yarısından sonra yolların boş olmasıyla radara takılan sürücülerin hayli fazla olduğuna dikkati çeken Erol, sistemin 24 saat devrede olduğunu aktararak sürücüleri uyardı.

- Sürücüler farklı yöntemlere başvuruyor 

Erol, TEDES'in ceza yazmaya başlamasının ardından bazı sürücülerin kendilerince önlem alarak araçlarının ön plakalarını çıkarttıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"TEDES sistemine yakalanmamak için bazı sürücüler araçlarının ön plakasını söküyor. Bazı sürücüler ise ya plakalarını çamurla kapatıyor ya da bazı rakamlarını bantla örtüyor. En önemlisi plakanın üzerinde yağlı boya marifeti ile oynama yapan sürücülerimiz var. Bu sürücüler kendisini kurtarmak için bir başka vatandaşımızı riske atıyor. Belki masum bir vatandaşın ceza yemesine sebep olabiliyorlar ancak sistem sayesinde bu araçlar anında tespit edilerek sürücülerine ya ceza yazıyoruz ya da aracı trafikten men ediyoruz."

Erol, TEDES'in amacının ceza yazmak olmadığını, trafik kazalarını en aza indirmek ve trafiği düzenlemek olduğunu sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.