Ordu

"Arım Balım Peteğim" projesi sahte bal endişesini ortadan kaldıracak

17:05 30 Aralık 2015
"Arım Balım Peteğim" projesi sahte bal endişesini ortadan kaldıracak

Ordu Valisi Balkanlıoğlu: "Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan bal paketleme tesislerinde bizzat üreticilerin kendileri, üretilen materyalleri ve arı ürünlerini tahlil edip sertifikalandıracak ve güvenilir damgasıyla tüketici aldatılmamış olacak"

 Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde bulunan bal paketleme tesislerinde bizzat üreticilerin, üretilen materyalleri ve arı ürünlerini tahlil edip sertifikalandıracağını, güvenilir damgasıyla tüketicinin aldatılmamış olacağını söyledi.

Balkanlıoğlu, Vali Yardımcısı Engin Avcı, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş ile Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünü ziyaret ederek, "Arım, Balım, Peteğim Projesi" kapsamında yapımı tamamlanan, akredite laboratuvar, bal paketleme, polen temizleme ve paketleme, propolis işleme, arı sütü ünitesi ve Ar-Ge'den oluşan tesiste incelemelerde bulundu.

Balkanlıoğlu, daha sonra Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak'tan kurumun, laboratuvar çalışmaları, proje faaliyetleri, kurum bünyesinde kurulan bal paketleme tesisi ve "Arım, Balım, Peteğim" projesi hakkında brifing aldı.

Arıcılık Araştırma Enstitüsünün, Türkiye'de tek, Ordu'nun arıcılık ile bal üretimi konusunda iddialı bir il olduğunu söyleyen Vali Balkanlıoğlu, "Arım Balım Peteğim Projesi kapsamında kurulacak bal paketleme tesisi ile Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilecek. Çalışmalar hızlı şekilde devam ediyor. İç donanımı yapılacak ve önümüzdeki sezona yetiştirilecek" dedi.

Projenin hem ürün çeşitliliği hem de üretim açısından güvenilir olduğunun altını çizen Vali Balkanlıoğlu, "Burada değerlendirilecek ürünlerde soru işareti olmayacak. Burada analizi gerçekleştirildikten sonra paketlenecek ürünlerin albenisi olacak. Aynı zamanda güvenilir olacak. Bu da mutlaka sektöre ayrı itici bir güç getirecektir. Bu anlamda da bir ilk olacağını düşünüyoruz. Bizler de heyecanla projenin faaliyete geçmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Balkanlıoğlu,  proje sayesinde sahte balların önüne geçileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu proje sayesinde en iyi laboratuvar ortamında analizleri yapılan ürünler piyasaya sürüldüğünde, üzerinde hiçbir şaibe bırakmayacak. Proje sayesinde sahte ballar rahatlıkla ortaya çıkarılacak ve teşhir edilecektir. Bu proje bal konusunda tüketicinin güvenini yeniden kazanmasını sağlayacak. Kısacası sahte ballara geçit olmayacaktır. Buradan analizi yapılarak piyasaya sürülen bal hakkında hiçbir vatandaşımız tereddüt yaşamayacak. Bunun garantisini verebiliriz. İnşallah Arım Balım Peteğim Projesi sektörün lokomotifi olacak. Bunu da önümüzdeki günlerde göreceğiz."

Yapılan hilelerle bal üreten gerçek üreticilere büyük zarar verildiğine dikkati çeken Balkanlıoğlu, ”Bu durum ihracatımıza da zarar veriyor. Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan bal paketleme tesislerinde  bizzat üreticilerin kendileri, üretilen materyalleri ve  arı ürünlerini tahlil edip sertifikalandıracak ve güvenilir damgasıyla tüketici aldatılmamış olacak. Böylelikle diğer sahtekarlıkların önüne geçilmiş olacak" ifadesini kullandı.

Vali Balkanlıoğlu, arı ürünlerinin çok değerli besin maddesi olduğunu kaydederek, "Biz tüketiciler olarak arının sadece bal ürettiğini biliyoruz. Son dönemde polenin de önemi anlaşılmaya başlandı. Bunun yanında arı sütü, propolis gibi birçok ürün bulunuyor. Bu yapılan iş, arıcılık bakımından hayati öneme sahip" değerlendirmesinde bulundu. 

Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş ise projenin Türkiye'ye arıcılık sektörüne çok önemli katkıları olacağını belirterek, "Sadece kaliteyi markaya dönüştürebilmek için böyle bir sisteme ihtiyaç vardı. Analizler yapılmaya başlandıktan sonra inanıyorum ki herkes kaliteyi ön plana çıkardığını görerek buraya rağbet edecek, buradan bilgi alacak ve istifade edecek. Yurt dışına çok güvenli ihracat yapılacak, yurt içinde de güvenilir tüketim gerçekleştirilecek" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.