Ordu

Fındık fiyatındaki düşüş

14:39 19 Ocak 2016
Fındık fiyatındaki düşüş

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, TMO'nun müdahale alımının gündeme gelmesiyle ilgili, "Şu anda piyasada bunu gerektirecek bir şey söz konusu değildir. Üstelik serbest piyasa ve alan bazlı destek rejimine geçildikten sonra her fiyat düşüşünde devlete koşulacaksa bu rejimin bir anlamı kalmaz" dedi.

Sevinç, gazetecilere yaptığı açıklamada, yönetim kurulu ve bazı fındık ihracatçıları ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.

10 Aralık tarihinde aldıkları randevu sonucu görüşmenin gerçekleştiğine işaret eden Sevinç, "Biz oraya ziraat odalarının görüşmesiyle ile ilgili gitmedik. Sayın bakan program gereği ancak randevu verebildi. Kendisine hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk" diye konuştu.

Ziyarette fındık konularının da konuşulduğuna işaret eden Sevinç, "Birtakım değerlendirmeler yapıldı. Biz sayın Bakanımıza 2009 yılında alınan serbest piyasa modeli ve alan bazlı destekleme kararının ne kadar hayati bir karar olduğunu bunun sonucunda ortaya çıkan başarı grafiğini arz ettik. Biz görüşmede durum tespiti yaparak konuyu gözler önüne serdik. Bu rejimden vazgeçilmesi durumunda da ortaya daha ağır bir tablonun çıkabileceğini anlattık. Bunun da ülkenin yararına olmadığını izah ettik" ifadelerini kullandı.

Görüşmede fındık ihracatı ile genel değerlendirmelerin de olduğunu anlatan Sevinç, "Gelişen piyasalar, özellikle Çin'de bu yıl meydana gelen yüzde 300'lük miktar bazındaki büyümenin çok önemli ve sevindirici olduğunu ve fındık için Çin'in bir gelecek vadettiğini ifade ettik. Biz tamamen bu görüşmede kendi değerlendirmemiz ve kendi sorunlarımızı konuştuk. Sağolsunlar bizi dinledi. İnşallah bu görüşme Türk ihracatçısı açısından faydalı olur" değerlendirmesinde bulundu.

- TMO'nun müdahale alımı yapacağının gündeme gelmesi

Öte yandan serbest piyasada düşen fiyatlar karşısında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) müdahale alımı yapacağının gündeme gelmesini de değerlendiren Sevinç, şunları kaydetti:

"Şu anda piyasada bunu gerektirecek bir şey söz konusu değildir. Üstelik serbest piyasa ve alan bazlı destek rejimine geçildikten sonra her fiyat düşüşünde devlete koşulacaksa bu rejimin bir anlamı kalmaz. Ayrıca üretici nezdinde bakıldığında çiftçi malının büyük bir bölümü satmış görünüyor. Türkiye serbest piyasa ve alan bazlı destekten geri adım atarsa bugünün şartları 2009 yılından daha ağır olur. Çünkü rakip ve alternatif ülkelerin konumu çok daha gelişti. Artık alternatif ülkeler eskisi gibi değiller. Bugün Azerbaycan, Gürcistan ve İtalya gibi ülkeler rahatlıkla ürünlerini piyasaya sürebiliyor. Açıkçası daha ağır bir tablo ile karşı karşıya kalırız. Türkiye'de fındık sektörü bundan çok büyük zarar görür. Zaten geçen yıl ki dondan dolayı fındık tüketiminin azalmasıyla ilgili henüz sorunlar ortadan kaldırılamamışken bir de politikada değişiklik sektöre çok büyük darbe vurur. Bu durumun çok zararlı sonuçlar doğuracağı kanaatindeyim."

Ortada panik yaratacak hiçbir şey olmadığını söyleyen Sevinç, "Bu gibi durumlara sabır ve direnç göstermemiz lazım. Tonaj bazındaki ihracatımızın da mutlaka artırmamız gerekir. Tonaj bazında ihracatı artmayan bir ürünün geleceğinden bahsedilemez. Biz ülke olarak buna yoğunlaşmalıyız ve daha fazla fındık nasıl üretebiliriz, bunun hesabını yapmalıyız" diye konuştu.




YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.