Ordu

Şeker ve tansiyon hastalarına yılan uyarısı

16:05 21 Haziran 2016
Şeker ve tansiyon hastalarına yılan uyarısı

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı ve Ordu Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, Türkiye'deki yılanların zehrinin bir insanı öldürebilecek oranda olmadığını ancak kişinin kalp, şeker, tansiyon veya alerjik rahatsızlığı varsa daha tehlikeli hatta ölümcül olabileceğini söyledi.

Enginyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazla birlikte bölgede yılan sokma vakalarında artış yaşandığına işaret ederek, özellikle fındık bahçesinde çalışanların yılan ısırmalarıyla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Türkiye'de bazı kaynaklara göre 44, bazılarına göre ise 58 tür yılan bulunduğunu dile getiren Enginyurt, bunların yaklaşık üçte birinin zehirli kabul edilen grupta olduğunu, Türkiye'deki en zehirli yılan türünün engerek olduğunu ifade etti.

Enginyurt, yılanların rahatsız edilmediği sürece ısırmadığına dikkati çekerek, "Yılanlar duymaz, sadece etrafta çıkardığımız titreşimleri hisseder. Her şeye rağmen vatandaşlarımız kendi tedbirlerini almalıdır. Yılanlar dişlerini kalın bir ayakkabı ya da kot pantolondan batırmaz. Bu yüzden araziye bu tarz giysilerle çıkmak önemlidir." dedi.

Türkiye'deki yılanların zehrinin bir insanı öldürebilecek oranda olmadığını ancak kişinin kalp, şeker, tansiyon veya alerjik rahatsızlığı varsa daha tehlikeli hatta ölümcül olabileceğini dile getiren Enginyurt, "Çünkü kronik hastalarda zehir daha çok yayılır ve etkisi çok daha fazla olur. Eğer bu hastalığı olanlar yılan ısırmaları karşısında hızlı hareket etmez ve zamanında tedavisini yaptırmazsa hayatlarını kaybedebilir. Bunun için bu tür hastalığı olan vatandaşlarımızın daha dikkatli olmasında fayda vardır." diye konuştu.

Enginyurt, yılanların genellikle güneşin battığı ya da doğduğu saatlerde avlandığının bilindiğini belirterek, şunları söyledi:

"Vatandaşlarımızın bu saatlerde dolaşırken dikkatli olmaları gerekmektedir. Yılanların zehir miktarları, boyları ve zehir keselerinin büyüklüğüyle ilgilidir. Zehrin miktarı kadar şiddeti de önemlidir. Türkiye'deki yılanların zehri ancak küçük memeliler ve sürüngenler için öldürücüdür. Her ısırık da zehirli yılan ısırığı değildir ama her yılan ısırığı ciddiye alınmalıdır."

Yılan ısırmaları durumunda alınacak tedbirlere değinen Enginyurt, sözlerini şöyle tamamladı:

"Isırılan bölgeye ucu kesilmiş enjektörle emme işlemi uygulanması gereklidir. Kesinlikle ağız yoluyla emme yapılmamalıdır. Isırılan yer suyla yıkanmalı ve ovulmamalı, 8-10 santimetre yukarısından bir bağla sıkılmalıdır. Burada amaç lenf yoluyla yayılımı önlemektir. Bağ arada gevşetilmelidir. Hastaya antihistaminik veya alkol verilmemelidir. Isırılan kişi bir saat içinde hastaneye yetişemeyecekse ucu kesik enjektörle emme işlemi devam edilmelidir. Bu işlem mümkünse ilk 15 dakika içinde gerçekleştirilmelidir. Kesinlikle kesi yapılmamalıdır."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.