Ordu

Fındık bahçesine dadanan domuzlardan böyle kurtuldu

10:06 18 Temmuz 2022 6 Yorum Var
Fındık bahçesine dadanan domuzlardan böyle kurtuldu

Ordu’da fındık üreticisi Necdet Pala yıllardır bahçesine giren domuzlardan bıkınca bir formül geliştirdi.

Üretici, fındık bahçesine yerleştirdiği yaklaşık 50 adet led lamba, alarm sistemi ve çakar lambalar ile fındık bahçesinde dadanan domuzlardan kurtuldu.

Altınordu ilçesine bağlı Saraycık Mahallesi’nde yaşayan Necdet Pala 20 dönüm fındık arsası bulunan Necdet Pala, yıllarca bahçesinin üst kısmında bulunan ormanlık alandan girerek, mahsulüne zarar veren domuzlardan bıktı. Sezonda bahçede geceleri nöbet tutan, aydınlatma sistemi yapan Pala, olumlu bir sonuç alamayınca Karadenizli zekasını kullandı.

Fındık bahçesini üsse çevirdi

Bahçe içerisine yanıp sönen renkli led lambalar yerleştirmeye karar veren, bunların yanında çakar lambalar ve alarm sistemi kurma isteyen Pala, elektrik ustasından destek alarak, fındık bahçesini farklı bir boyuta taşıdı. Bahçe içerisindeki 50 adet led lamba, bir adet alarm sistemi ve çakar lambalar bulunan Pala, 5 yıldır domuzların bahçeye zarar vermediğini, Karadeniz zekasının işe yaradığını belirtiyor.

“Sistemi kurduğum günden bu yana rahat fındık topluyoruz”

Kurduğu sistemi 4 yıldır kullandığını ifade eden Pala, “Daha önce farklı sistemler kullandık ancak domuz yine geldi. Bu sistemi yaptım ve o gündür bahçeye girmiyorlar. Renkli lambalar taktım onlar selektör yapıyor, bir de projektörler de var. Bunu uyguladıktan bu yana rahatlıkla fındık topluyoruz. Bahçemi bu şekilde kurtardım. Elektrikçi bir arkadaş ile görüştük ve benim çizdiğim proje ile bu sistemi uyguladık. Otomatik siren var, onlar 15 dakika çalışıyor, 15 dakika bekliyor. Renkli oldukları için domuzlar bahçeye girmiyor. 4-5 yıldır rahat bir şekilde fındık topluyoruz. Sadece fındıkları yemiyor, fındık dallarını da kırıyor ve bahçelere hasar veriyordu” dedi.

“Karadeniz zekası pratik olur”

“Her biri küçük voltlarda yaklaşık 50 tane lamba var” diyen Pala, “Biz Karadenizliyiz, bizim insanımız pratik olur ve zekası çalışır. Ben de kendim düşünerek böyle bir sistemi hayata geçirdim. Projeyi kendim çizdim, kardeşimle birlikte aldığımız karar sonrası bu şekilde uygulamayı hayata geçirdim, domuzlardan kurtulduk” ifadelerine yer verdi.

“Sistem akşam çalışır, sabah durur”

Sistemin, saat 20.00-07.00 arasında çalıştığını ifade eden Pala, “Elektrik kesildiği zamanda da akülü sisteme geçer ve çalışmaya devam eder. Askeriyelerdeki alarm sistemi gibi 15 dakika çalışır, 15 dakika durur. Bu esnada çakar lambalar da yanıp söner” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

6 Yorum Var
  • Vedo 1 yıl önce Şikayet Et
    Panel gunes enerjizi bedava yani akuye ucret odeniyor tel cekiyosun kopek dahi yanasamiyo tek,sorun tele ot deymiyecek elektirigi kesiyor
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Gökhan ÖZKAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Elektrikli yaban çitleri var. Onu kullansanız daha iyi olurdu kanımca.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Ordulu Merve 1 yıl önce Şikayet Et
    Bi yığın elektrik harcar o düzenek israf bence.
    Cevapla
  • ali önder 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz gelsinde av yapalim diye bakiyoz siz sistem pesindesiniz yav keske buraya gelsin vursak domuz avi zevklidir ya
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • İsmet Korkut 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz Devrek,e gelin bizde domuz bol
  • Müjdat ÇAĞŞIRLI 1 yıl önce Şikayet Et
    7 dönüm fındık bahçem var. 1 metrelik kalın kafes tel ile çevirdim. Üstüne 6 sıra dikenli kalın tel çektim. 3 yıl oluyor. Bir defa insanoğlu teli kestiği için domuz girebildi. Domuzun bırakın zarar vermesini pisliğine katlanmak mümkün değil. Öte yandan 2 ayaklı kurnaz domuzlar var. Onlara çare bulamadım.
    Cevapla
  • Mustafa sahin 1 yıl önce Şikayet Et
    Doğru söylüyorsun domuz laf anlamaz ama iki ayaklılar hiç anlamiyorlar
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.