Osmaniye

Çukurova'da "iz bırakan sanatçılar" müzede yaşatılıyor

11:40 14 Aralık 2015
Çukurova'da "iz bırakan sanatçılar" müzede yaşatılıyor

Çukurova kültüründe yakın tarihin tanıkları yazar Yaşar Kemal, aşık Abdulvahap Kocaman ve arkeolog Halet Çambel gibi isimler, bal mumu heykelleriyle Kadirli Kent Müzesinde yaşatılıyor.

Kadirli Belediye Başkanı Ömer Tarhan, AA muhabirine, 60 yıllık cezaevinden dönüştürdükleri kent müzesinin bir bölümünde, bölgede yaşayan sanatçıların, eserleri ve yaşantılarıyla gelecek nesillere aktarıldığını söyledi.

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Yaşar Kemal'in de aralarında bulunduğu, Çukurova kültüründe iz bırakan sanatçıların bal mumu heykellerle kent müzesinde ziyaretçilerle buluşturulduğunu belirten Tarhan, "Çukurova'nın suyunu içen, toprağını soluyan Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından Yaşar Kemal, arkeolog Prof. Dr. Halet Çambel, aşıklar Halil Karabulut, Abdulvahap Kocaman, Ayşe Çağlayan ve Feymani gibi sanatçılarımızı kent müzemizde yaşatacağız" dedi.

Sanatçıların her zaman geleceğe ışık tutacağını ifade eden Tarhan, şöyle konuştu:

"Restorasyonunu yaptığımız eski cezaevini, Kadirli'nin tarihi, kültürü ve geçmişini anlatan ögelerden oluşan bir yapıya dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye ve dünyanın tanıdığı sanatçıların da aralarında bulunduğu önemli isimleri, bal mumu heykelleri, eşyaları ve eserleriyle gelecek nesillere aktarıyoruz. Aşıklar diyarı Kadirli'de önemli isimleri yaşatmaya devam edeceğiz."

- "Kent müzeleri en değerli kaynak"

Müze sorumlusu sanat tarihçisi Cevahir Zararsız da kentlerin belleği, kimliği, geçmişi ve ileriye dönük başvurulacak en değerli kaynağının kent müzeleri olduğunu vurguladı.

Kent müzesinde oluşturulan "Kadirli'de kültür ve sanat" bölümünde yörede yaşayan önemli değerlerin hayat bulduğuna dikkati çeken Zararsız, şöyle devam etti:

"Çukurova'nın yetiştirdiği önemli sanatçılar, geleceğe yönelik izler bırakmışlardır. Türkiye'nin arkeoloji alanında yetiştirdiği en önemli isimlerden arkeolog Halet Çambel, bilim dünyası tarafından 'Hitit hiyerogliflerinin çözüldüğü yer' olarak tanınan Karatepe köyünde Türkiye'nin ilk açık hava müzesini kurmuştur. Harkaçtığı köyünde İnce Memed romanı yazan Yaşar Kemal (Sadık Kemal Göğceli) de Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazar olmuştur. Türk kültüründe önemli bir yer tutan aşıklık geleneği bölgemizde yoğun olarak yaşanmıştır. Türkiye aşıklık geleneğinde önemli eserleri bulunan halk ozanları Halil Karabulut, Abdulvahap Kocaman, Feymani ve Ayşe Çağlayan da Kadirli'nin yetiştirdiği değerlerdir. İnsanlarımızın tarihsel süreçteki yaşam biçimi, örf, adet ve geleneklerin hafızalarda tazeliğini koruması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla açtığımız kent müzemizin bir bölümünde ünlü sanatçılar ve halk ozanlarımızı yaşatıyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.