Osmaniye

Turp çiftçisi kuraklıktan endişeli

13:04 31 Aralık 2015
Turp çiftçisi kuraklıktan endişeli

Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 70'inin karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde üreticiler yağmur bekliyor

Türkiye'nin turp ihtiyacının büyük kısmının karşılandığı Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, çiftçiler, ürünün gelişimi için yağış bekliyor.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 70'inin ilçeden karşılandığını, ancak üreticilerin kuraklık nedeniyle endişeli olduğunu söyledi.

Her yıl kış aylarında 5 bin kişiye ekmek kapısı olan turpun yetişmesi için bol yağışa ihtiyaç olduğunu ifade eden İspir, "Yağmur, turpun yetişmesi için çok önemli. Kadirli'de her yıl ortalama 30 ile 35 bin dönüm alanda turp ekiliyor. Bir ay önce hasadına başlanan turpun büyümesi ve olgunlaşması için üreticilerimiz, yağmurun yağmasını bekliyor. Hatta bazı çiftçilerimiz ürününün zarar görmemesi için maliyetli de olsa yağmurlama yöntemiyle sulama yapıyor. Bu zamanda yağacak yağmur ürünün verimi için çok iyi gelecek" diye konuştu.

Turp Üreticileri Birliği Başkanı Soner Topalhan ise eylül ayında ekimine başlanan turpun hasat zamanında da suya ihtiyacı olduğunu belirtti.

Yeterince yağış olmadığı için yağmurlama yapmak zorunda kalındığını kaydeden Topalhan, "Sezonun kurak geçmesi nedeniyle sulama yapmak zorunda kalıyoruz. Yağmurlama işlemlerimiz devam ediyor. İnşallah hayırlı yağışlar bekliyoruz" dedi.

Üreticiler, yağış olmaması halinde turpun gelişemeyeceğini, bu durumda hayvan yiyeceği olacağını veya çürüyeceğini savundu.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.