Osmaniye

Serayı sobayla ısıtıyorlar

11:28 07 Ocak 2016
Serayı sobayla ısıtıyorlar

AHMET ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Osmaniye'de örtü altı sebze üreticiliği yapan çiftçiler, serada soba yakarak ürünlerin donmasını önlemeye çalışıyor.

Yurt genelinde son günlerde etkili olan soğuk hava, serada üretim yapan turfanda sebze üreticilerini de olumsuz etkiliyor.

 Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde 2 dönüm serada domates, biber, ıspanak ve marul yetiştiren Dursun Mehmet Güzel AA muhabirine, zirai dona karşı soba yakarak önlem almak zorunda kaldığını söyledi.

Yılbaşından beri soğuk havanın etkili olduğunu ve ısının gece sıfırın altına düştüğünü belirten Güzel, "Hava sıcaklığının eksi değerlere düşmesiyle sebzelerin yaprak ve gövdesi donuyor. Yatırımlarımızın boşa gitmemesi ve zarar etmemek için sera içerisine soba kurarak önlem alıyoruz. Aile fertleriyle sabaha kadar nöbet tutarak sobaları kontrol ediyoruz" dedi.

- "Sıcaklığın eksi değerlerde seyretmesi maliyeti artırdı"

Hava sıcaklığının eksi değerlerde seyretmesinin, maliyeti de artırdığına dikkati çeken Güzel, şunları söyledi:

"Sıcaklığın sıfırın altına inmediği gecelerde iki dönüm sera için bir soba ve 25-30 kilogram odun yeterli olurken, ısı sıfırın altına düştüğünde 4 sobada 250 ila 300 kilogram odun yakmak zorunda kalıyorum. Yöremizde bazı yıllarda ocak ayı başlarında don olayı yaşanıyor. Şubat ortalarına kadar da gece sıcaklık değerleri düşük seyrediyor. Havaların soğuk geçmesi, maliyeti yüzde 5-10 artırıyor."

Çiftçi Kazım Türkoğlu da 500 metrekare örtülü alanda ıspanak ve çiçek yetiştirdiğini aktararak, "Yöremizde yılda en az bir defa don olayı meydana geliyor. Seralara ısıtma sistemi kurmak şart. Don olayı olmasa bile sera içerisindeki ısının 4-5 derecenin altına düşmemesi lazım. Bitkilerin gelişimi için sıcaklık farkı azaltılmalı. Soğuk gecelerde serada kurulan bir sobada 50-70 kilogram odun yakmak gerekiyor. Bu da ek maliyet demek" diye konuştu.

- "Ürün kaybı yaşanmadı"

Osmaniye Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam da sıcaklık değerleri konusunda çiftçilerin bilgilendirildiğini belirtti.

Sağlam, "Yöremizde yeni yılın ilk günlerinde sıcaklık değerleri sıfırın altına indi. Bize gelen bilgilere göre, üreticilerimiz aldığı önlemler sayesinde ürün kaybı yaşanmadı. Önümüzdeki günlerde sıcaklık değerlerinin mevsim normallerinde seyretmesini ve yağış olmasını bekliyoruz. Geçen yıla nispeten kurak bir kış geçiriyoruz. Yağışlar, açıkta üretim yapan çiftçilerimiz için faydalı olacak" ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.