Osmaniye

Osmaniye'de defne yaprağı hasadı başladı

11:03 26 Ekim 2017
Osmaniye'de defne yaprağı hasadı başladı

Osmaniye'de, köylülere önemli bir gelir kaynağı olan defne yaprağının zorlu hasat süreci başladı.

Kadirli ve Sumbas ilçelerine bağlı 6 köyde yaşayan vatandaşlar, dik yamaç ve kayalıklara tırmanarak defne yaprağı topluyor. At ve eşek sırtında toplama merkezlerine getirilen defne yaprakları kurutulduktan sonra gerek iç piyasa gerekse de yurt dışına pazarlanmak üzere İzmir'e gönderiliyor.

Yoğunoluk köyünde hasat çalışmalarını yerinde inceleyen Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, yaptığı açıklamada, dünyada defne yaprağı ihtiyacının yüzde 90'ının Türkiye'den karşılandığını söyledi.

Defne yaprağının köylüler açısından önemli gelir kaynağı olduğunu ifade eden Erol, şöyle devam etti:

"Defne Kadirli ve Sumbas ilçelerine bağlı Değirmendere, Koçlu, Tahta, Yeşilyayla, Yoğunoluk ve Kösepınarı köylerindeki 2 bin 500 köylüye ekmek kapısı oluyor. Bu tür ürünler genellikle ihraç ediliyor. Türkiye'de bu yıl 300 bin ton üretim yapılması hedefleniyor. Bu yıl 3 bin ton üretimi bölgemizden karşılanacak. Yörede önemli bir gelir kaynağı olan defne yaprağından köylülerimize 3 milyon lira gelir sağlanıyor. Köylülerimiz bir nevi bunu defne değil de define olarak değerlendiriyor."

Kadirli Orman İşletme Müdürü Zafer Kızıl da sorumluluk bölgelerinde 4 bin hektar defne sahası bulunduğunu belirtti.

Yoğunoluk Köyü Muhtarı Mustafa Özçatal ise defne yaprağı üretimi sayesinde köyün önemli bir gelir sağladığını anlatarak, "Geçim kaynağı ormancılık ve hayvancılık olan köylülerimiz, odun dışı ürünlerden evlerine ekmek götürüyorlar. Köylülerimiz için mükemmel bir gelir kaynağı oluyor. Bize bu imkanı sağlayanlara teşekkür ediyoruz." dedi.

Defne sahasında çalışan köylülerden Mustafa Kabaklı ise başka gelirleri olmaması nedeniyle ürünün kendileri için iş kapısı olduğunu vurgulayarak, "Geçim kaynağımız defne yaprağıdır. Hasadımız çok şükür başladı. Aşımızı, ekmeğimizi defneden çıkarıyoruz." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.