Osmaniye

Osmaniye'de inşaat kazısında bulundu! Dünyada bir örneği yok

10:04 11 Mayıs 2023 3 Yorum Var
Osmaniye'de inşaat kazısında bulundu! Dünyada bir örneği yok

Osmaniye Kadirli'de bir inşaatın temel kazısında Roma dönemine ait bir villa kalıntısına ulaşıldı. Villanın içerisinde ise ünlü Truva savaşının kahramanı "Aeinas" mozaği bulundu.

Homeros'un "İlyada ve Odysseia" destanında da adı geçen Truva savaşı kahramanı " Aeinas" ın resmedildiği mozaiğin dünyada bir örneği daha olmadığı belirtildi.

2015 yılında Kadirli ilçesine bağlı Dere Mahallesi'nde bir inşaat firmasınca yapılacak olan site inşaatının temel kazısında Roma dönemine ait bir villa kalıntısı bulundu. Daha sonra İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yürütülen kazı çalışmalarında gün yüzüne mozaik çıkartıldı. Çıkan mozaiklerle Homeros'un "İlyada ve Odysseia" destanında da adı geçen Truva savaşı Kahramanı " Aeinas" ın resmedildiği belirlendi. Bulunan mozaiğin ise dünyada başka bir örneği olmadığı kaydedilirken, görsel kalitesi, betimlemeler ile Gaziantep’te bulunan ünlü Zeugma Belkıs mozaikli alana rakip çıktı. M.S. 1 ve 2’inci yüzyılda yapıldığı düşünülen mozaikli alanın, dönemin bir villasının tabanını süslediğinin düşünüldüğü kaydedildi.

"Önemli bir isimdi"

Ortaya çıkan Aeinas mozaiği için "dünyada bir benzeri daha yok" diyen araştırmacı tarihçi yazar Cezmi Yurtsever " 2015 yılında Kadirli şehir merkezinde burada bir binanın zemininde tarihi eser ve mozaiklerin bulunduğu haber alındı. Arkeologlar geldi ve kazılar yaptılar. Bu kazılarda binanın zemin kısmında mozaik sahneleri bulundu. Bir sahnede bir savaşçı ata binmiş bir halde elinde mızrakla yanında da bir kadın var aslan avına gidiyor. O kadının ismi yazılarda Dido olarak geçiyor. Kahramanın ismi ise Aeinas olarak geçiyor. Bu kahraman savaşçı Aeinas Truva savaşına katılan büyük bir kahramandı. Truva prensi Hektor'dan sonra gelen önemli bir isimdi. Truva savaşı kahramanı Aeinas'ın bir aslanla savaşması sahnesi burada bulundu"dedi.

"Burası Flaviapolis kentiydi"

Açıklamasını sürdüren Yurtsever," Burası Romalılar zamanında yapılan antik Flaviapolis kentiydi. Buraya bu mozxaik M.S. 3. asırda yapıldı. Truva savaşından tam Bin 500 yıl sonra Romalılar zamanında antik Flaviapolis kentinde Truva savaşından bir kahramanın resmedilmesi demek dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir eserin varlığını gösteriyor. Eğer kazılar tamamlanıp burası turizme kazandırılırsa Kadirli ve Osmaniye dünya turizmin gündemine gelecektir. Çünkü dünyanın en kıymetli Truva savaşı kahramanının mozaiği burada bulunuyor"ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

3 Yorum Var
  • Hoca Nasrettin 11 ay önce Şikayet Et
    Adamlar Atalarınızın eserlerini yok ediyorlar ki Türkler buralarda hak iddia etmesin diye. Bizim akıllılarda dünyaya buralar geçmişte onlarındı diyerek ispat etme telaşasındalar. Tarih hazinesidir, kaldırın oradan Müzede sadece Türk tarihçilerinin arkeologlarının hizmetine açık bir yerde muhafaza edin. Avrupa buradan çaldığına bile aynısını yapıyor.
    Cevapla
  • Metin Güner 11 ay önce Şikayet Et
    Müze müdürüde Bu Bizim Hala Kullandığımız Dil Diyor. Coşkun Aralın Cevabı Manidar.. ''' Biz Yüz yıl Öncekileri Okuyamıyoruz.. ''' Diye İtirafta Bulunuyor...Videoyu Bulup İzleyebilirsiniz.
    Cevapla
  • MACKALI 61 11 ay önce Şikayet Et
    yunanlilar bu yaziyi hala okuyabiliyorlar.! Biz ise 100 yil öncesindeki yazilarimizi okuyamiyoruz.!!!
    Cevapla
  • arif 11 ay önce Şikayet Et
    bir gecede alfabeyi değiştir ertesi sabah okuma yazma oranın yüzde sıfır tamamı cahil bir millet olursun 100 degıl 200 sene sonrada okuyamazsın
  • Oğuz 11 ay önce Şikayet Et
    Devlette kimin parası kalmış Nezih ?
    Cevapla
  • Nezih 11 ay önce Şikayet Et
    Adam yandı.Arazisine devlet el koyar.İnşaallah parasını verir
    Cevapla
  • Elif 11 ay önce Şikayet Et
    Olamaz
    İlk beğenen sen ol
  • Mustafa özkan 11 ay önce Şikayet Et
    Devlet kimsenin parasını vermemezlik etnez bu yanlış yorumu kaldı
  • İsoBaba 11 ay önce Şikayet Et
    Devlet eşkiya mı? arazisi 3 kuruş ise devlet ona 5 verir. Sen güzel canını sıkma.
  • Kale 11 ay önce Şikayet Et
    Yazık sana be.
  • Vatandaş 11 ay önce Şikayet Et
    ne parası. adama bir de ceza yazmazlarsa
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.