Rize

Rahim ağzı kanserinde erken teşhisin önemi

17:13 08 Eylül 2015
Rahim ağzı kanserinde erken teşhisin önemi

Rize Sağlık Müdürü Tepe: "Kadınları, 20-80 yaş arasında görülebilen rahim ağzı kanserinde erken teşhis için mutlaka test yaptırmaya davet ediyoruz"

 Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, kadınları, 20-80 yaş arasında görülebilen rahim ağzı (serviks) kanserinde erken teşhis için mutlaka test yaptırmaya davet ettiklerini bildirdi.

Tepe, yaptığı yazılı açıklamada, rahim ağzı kanserinin, kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu belirtti.

Dünyada her iki dakika bir kadının rahim ağzı kanseri nedeniyle öldüğünü vurgulayan Tepe, "Bu kansere HPV denen virüs sebep olmaktadır. Bulaşıcı, yaygın ve genelde belirti göstermeyen bir virüstür. Hastalığın ilk belirtisi kanama olabileceği gibi, iyice ilerleyene kadar hiçbir belirti de göstermeyebilir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de rahim ağzı kanserinin en çok 35-58 yaşları arasındaki kadınlarda görüldüğüne dikkati çeken Tepe, şöyle devam etti:

"Hastalık genelde çok sinsi seyredip, iyice ilerleyene kadar belirti vermediği veya belirtileri bazen başka sebeplere bağlanıp önemsenmediği için ne yazık ki geç dönemde tespit edilebilmektedir. Oysa diğer kanserlerde olduğu gibi erken teşhis konduğunda nispeten basit müdahalelerle bu kanser çok yüksek oranda tamamen tedavi edilebilmektedir. Kadınları, 20-80 yaş arasında görülebilen rahim ağzı kanserinde erken teşhis için mutlaka test yaptırmaya davet ediyoruz."

Tepe, erken teşhisin en önemli ve kolay yolunun papsmear adı verilen testi yaptırmak olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Test, rahim ağzından özel bir fırça kullanılarak nazikçe alınan bir sürüntüden ibarettir. Alınan bu örnek daha sonra mikroskop altında incelenir. Anormallik varsa hastaya hemen geri dönülüp bir an önce tedavi olması sağlanılır. Test kanseri çok erken evrede yakalamış olduğundan bir çok yaşam kurtulmuştur. Eski SSK Hastanesi acilinin olduğu yerde Ana Çocuk Sağlığı Merkezinde bu test haftanın her günü ücretsiz yapılmaktadır. İlçelerimizde ise Toplum Sağlığı Merkezlerinde yapılmaktadır." 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.