Rize

Sanat için çiviyle teli buluşturan cami cemaati

11:41 21 Ocak 2016
Sanat için çiviyle teli buluşturan cami cemaati

MUHİTTİN SANDIKÇI - Rize'nin Pekmezli köyündeki Merkez Camisi'nde, boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla filografi kursuna katılan 20 kişilik cemaatin tel ve çivilerle yaptığı eserler sergilenmeye başlandı.

Merkez Camisi imamı Muhammed Doğanay, cemaatin boş zamanlarını üreterek geçirmesi amacıyla yaklaşık 3 ay önce Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve muhtarlığın desteğiyle filografi kursu açılmasını sağladı.

Yatsı namazından sonra gerçekleştirilen kursta Doğanay, aralarında otobüs şoförü, sağlık personeli ve öğretmenlerin de bulunduğu 20 kişiye, tellerin çivilerin arasından geçirilmesiyle yapılan filografi sanatını öğretti.

Kursiyerler bu sürede, Rize Valiliğinin talebi doğrultusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na da tablo yaparak gönderdi.

Üç aylık çalışma sonucunda ortaya çıkan 250 eser camide sergilenmeye başlandı.

Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, camilerin sadece namaz vakitleri için kullanılmadığını, cemaatin kaynaşmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

İslam'da zamanın boşa harcanmamasının tavsiye edildiğini vurgulayan Doğanay, "Gençlerimizin zamanını bilgisayar veya televizyon başında harcamaktansa, sanatsal faaliyetlerle değerlendirmesini sağlamayı düşünerek, projeleri oluşturmaya çalışıyoruz. Bu aynı zamanda kaynaşmayı artırıyor" dedi.

Çok farklı meslek kollarından kursa katılım olduğuna işaret eden Doğanay, "Öğretmen, berber olan arkadaşlarımız var. Köyümüzün otobüs şoförü, servisini tamamladıktan sonra cemaatle burada kursa katılıyor. Verimli bir çalışma oldu" diye konuştu.

Kurs döneminin ardından serginin camide açılmasına karar verdiklerini belirten Doğanay, "Eserleri, cami odamızda sergilememizin amacı diğer köylerdeki cemaatimize hem bunu duyurup hem de onların katılımını sağlamak. Diğer bölgelere örnek oluşturarak, bu çalışmaların artmasını sağlamayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı.

- Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a logo yaptılar

Doğanay, kursun başlamasıyla valiliğin talebi doğrultusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın kurucusu olduğu "Gönül Elçileri Projesi"nin logosunu yapıp teslim ettiklerini bildirdi.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'na da tablo yaptıklarını anlatan Doğanay, bunları teslim edilmek üzere gönderdiklerini söyledi.

Kursa katılan ilkokul öğretmeni Zekeriya Genç, yeni bir şey öğrenmenin heyecanını yaşadığını dile getirerek, "Filografi sanatını okuldaki öğrencilerime öğretmeyi düşünerek, bu kursa katıldım. Boş vakitlerimizi böyle sanatsal çalışmalarla, öğrenerek değerlendirmek güzel bir duygu" dedi.

Sağlık personeli Mustafa Yılmaz ise cemaatin boş vakitlerini çok anlamlı değerlendirdiğini, paha biçilemez eser ve paylaşımlar ortaya koyduğunu kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.