Rize

Evde sıkılınca mağara yapmaya karar verdi, 7 aydır kazıyor

10:21 20 Mayıs 2021 3 Yorum Var
Evde sıkılınca mağara yapmaya karar verdi, 7 aydır kazıyor

7 aydır tek başına kazı yapan 43 yaşındaki Yasin Emre Morgil, pandemi sürecinde evde sıkılınca dağa mağara açmaya karar verdi.

Rize'nin Çayeli ilçesine bağlı Yeşilköy köyünde çay üreticisi Yasin Emre Morgil, Seyrantepe mevkisindeki arazisinde sıra dışı kazıya başladı. Pandemi sürecinde evde sıkılan Morgil, kazma kürekle dağa mağara açmaya başladı. 7 aydır tek başına kazı yapan ve zemine göre günde 10 santimetre ile 1 metre arası ilerleyebilen Morgil, 12 metrekarelik alan açtı. Mağaraya 1 oda yapan Morgil, 3 oda daha açmak için çalışıyor. Bir odasına pencere de açan Morgil, mağaranın girişi ve odalarına ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca anısına yapılmıştır’ levhaları astı.   

“AMACIM, TÜRKİYE’YE HİZMET ETMİŞ İSİMLERİ YAŞATMAK”

Emeğiyle açtığı mağarada keyifle çalıştığını anlatan Yasin Emre Morgil, “Pandemi döneminde zaman geçirmek için kendime ait arazide mağara yapmaya başladım. Toplamda 4 oda yapacağım. Kazma küreklerle el emeği ile mağaranın içini oyuyorum. Tamamlanan alanda pencere açtım, şimdiden orada çay demleyerek eşsiz manzaranın keyfini çıkarıp dinleniyorum. Günde zemine bağlı olarak 10 santimetre ile 1 metre arası ilerliyorum. Keyif olarak yapıyorum. Köyümden gelip bana yardım etmek isteyenler oluyor. Burayı duyup daha şimdiden gelmeye başlayanlar var, gelenlerin de oldukça ilgisini çekiyor. Şimdi yapıyorum ama ne için kullanacağımı planlamadım. İnsanlar gelsinler, dinlensinler, keyfini çıkarsınlar yeter. Amacım, Türkiye'ye hizmet etmiş, emek vermiş bu isimlerin her ortamda anılması ve yaşatılmasını sağlamak. Kalan bir odayı 15 Temmuz şehitleri, diğer odayı da Muhsin Yazıcıoğlu anısına yapacağım. İlk hedefim 4 tane odaya ulaşmak sonra odaların sayısını artırabilirim. Mağaranın etrafını da fidanlarla çeviriyorum. O fidanlara da yine isim vereceğim. Meyvesinden yiyenler onlar için dua ederler” diye konuştu. 

“GİRİP GÖRENLER ŞAŞIRIYOR”

Mağaranın, yapım aşamasında bile ilgi gördüğünü söyleyen Morgil, “Buraya girip görenler, şaşırıyorlar. İnsan gücü ile yapılmış olmasına inanamıyorlar, teknolojik aletlerin kullanıldığını düşünüyorlar. Burada elektrik bile yok. Elimle kazıyarak bu hale getirdim. Hiçbir teknik bilgiye sahip değilim. Odalar 8 metrekare büyüklüğünde olacak. Tavanında problem olmasın, diye küçük odalar yapıyorum. Herhalde Türkiye'nin tek mağara kazıcısı benim, böyle bir işe imza attığım için de mutluyum” dedi.

YORUMLAR

3 Yorum Var
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Benim de bazen aklımdan geçiyordu... Ama köyde yaşayamıyoruz maalesef.
    Cevapla
  • vay be arkadaş 2 yıl önce Şikayet Et
    bana hibe et ben orda yaşim usandım evrenden dünyadan da
    Cevapla
  • akil 2 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun abimize
    Cevapla
  • vay be arkadaş 2 yıl önce Şikayet Et
    helal valla o çayı hake etmiş ben olsm eve gitmem orda yaşarım
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.