Sakarya

Belediyenin yaptırdığı parkın mahkemelik olması

14:21 19 Ekim 2015
Belediyenin yaptırdığı parkın mahkemelik olması

Sakarya Baro Başkanı Zafer Kazan, Erenler ilçesinde yüksek gerilim hattı altına inşa edilen parkın bir an önce kapatılması gerektiğini bildirdi.

Kazan, baro binasında yaptığı açıklamada, belediye tarafından eski tır parkı karşısında yapılan Erenler Trafik Eğitim Parkı'nda sağlığı tehdit eden durum olup olmadığının araştırılması için mahkemeye başvurduklarını anımsattı.

Kazan, mahkemenin görevlendirdiği Sakarya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Elektromanyetik Araştırma Merkezi ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanlığında görev yapan profesörlerden oluşan bilirkişi heyetin, hazırladığı raporun mahkemeye sunulduğunu kaydetti.

Hiçbir şeyin çocukların sağlığından daha değerli olmadığını vurgulayan Kazan, şunları söyledi:

 "Bilirkişi heyetinin ölçümlerinde belirtilen değerler sonucuna göre, yüksek gerilim hattı altında bulunan her iki parkın da manyetik alan düzeyleri Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamış olduğu, çocukluk çağında lösemiyi 2 kat artırdığı belirlenen  0,4 tesla değerinden, parkların bazı noktalarında 10, bazı noktalarında 43 kat daha fazla ölçüldüğü raporlandı. Aynı zamanda elektrik ölçüm değerleri de evlerde ölçülen ortalama değerlerden 20 ila 62 kat daha fazla olduğu belirtildi. Bu değerlerin henüz gelişimini tamamlamamış çocuklar için çok daha zararlı olacağı vurgulanarak, aynı zamanda kanser riskinin yalnız çocuklar için değil bu parklarda sürekli çalışanlar ve civarda yaşayanlar için de risk oluşturduğu açıklandı."

-"Mesela gayet ciddi"-

Kazan, raporda söz konusu parkların vakit kaybetmeden kapatılması ve kamuya açık alanlardaki çalışmalarda, Sağlık Etki Değerlendirmesi (SED) yöntemiyle projenin biçimlendirilmesi gerektiğinin yer aldığını bildirdi.

"Mesele gayet ciddi" diyen Kazan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öyle ya da böyle bir hata yapılmış, şimdi bu hatayı telafi etmek ve tekrar etmemesi için bundan böyle gerekli tedbirlerin ve kararların alınması gerekiyor. Ama öncelikle çocuklarımızın oyun alanı olan bu parkı kanseri tetikleyici bu etki alanından kurtarmamız ve çocuklarımızı buradan uzaklaştırmamız gerekiyor. Adı geçen ve sorumlu belediye tarafından derhal güvenlik önlemlerinin alınacağını düşündüğümüz parkın, bilimsel raporlarda belirtildiğine göre, insanların ve özellikle gelişim çağındaki çocuklarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir elektromanyetik alan içinde olduğu net bir şekilde ifade edilmiştir. Kendinizi ve çocuklarınızı bu tehlikeli alandan uzak tutmanızı ve yakınlarınızı uyarmanızı tavsiye ederiz."

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.