Sakarya

SAÜ'de "Proje Patent Pazarı" kuruldu

17:18 20 Ekim 2015
SAÜ'de "Proje Patent Pazarı" kuruldu

Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) Teknokent ile Teknoloji Transfer Ofisi (ADAPTTO) ortaklığıyla "1. Proje Patent Pazarı" düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Vali Yardımcısı Ahmet Yurtseven, Türkiye'de üniversite sayısının son 10 yılda 3 kat artış gösterdiğini söyledi.

Yurtseven, patent başvurularında ise yaklaşık 25 kat artış gözlendiğini belirterek, başvuruları oldukça önemsediklerini ancak bu artışın da yeterli olmadığını dile getirdi.

Patent ve icat konularının sadece üniversitelere endekslenmemesi gerektiğine işaret eden Yurtseven, "Bu bir kültür, ilköğretim çağında başlayan ortaöğretimde gelişen bir kültür. O çağlarda çocuklara verilmeye başlanmalı. Bu alanda teknoloji transfer ofisleri kullanılmalı. Patent ve mucitlik konusunda en gelişmiş yerlerden olan endüstri meslek liseleri değerlendirilmeli. Patentlerin alınmasından çok ticarileştirilmesi önemli. Borsa İstanbul'un bir patent pazarı projesi olduğunu gördüm. Bunlar Türkiye için güzel gelişmeler" diye konuştu.

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da günümüzde mezun öğrencilerin ne kadarının iş sahibi olduğunun önemli hale geldiğine dikkat çekerek, "Dünyada okullarda artık her şeyde sonuca bakılıyor. Sonuç odaklı düşünülüyor. Mezun öğrencinin kuruma, ülkeye ne kadar katkısı var, ona bakılıyor" dedi.

Üniversite bünyesindeki tüm bölümleri dünyanın her yerinden akredite etmenin önemli hedefleri arasında olduğuna işaret eden Elmas, şöyle devam etti:

"Öğrencilerin sanayiyi daha iyi tanıması için 3+1 ve 7+1 gibi uygulamalı eğitim modelleri ile önemli girişimlerde bulunduk. Lisansta ve doktorada girişimcilik dersleri, girişimciliği destekleme ve girişimcilik projeleri uygulanıyor. Yılda 3-4 tane olan dış kaynaklı projelerde ise sayımız şu an yılda 13'e çıktı. Yıl sonunda da 25-30 gibi bir sonuç bekliyoruz. Kalite konusunda iki yıl önce en büyük ödülü aldık. Yarın Brüksel'de Avrupa Kalite Ödülü'nü alacağız. Bir kurum bir şeyde iyi olursa her şeyde iyi olmak durumundadır. Üniversitemiz daha önce yapılan sıralamalarda 40 ile 70 arasındaydı. Şu an ise ilk 20'ye girebiliyoruz. Bu alandaki sonuç odaklı çalışmalarımızı birkaç yılda neticelendirmiş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin de patent endekslerinde Türkiye'nin 141 ülke arasında 58'inci yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin bu noktada hak ettiği yerde olmadığını kaydeden Engin, küresel şirket endeks ölçümlerinde firmaların piyasa değerlerinin yüzde 80'ini patentlerin oluşturduğunu aktardı.

Prof. Dr. Tahsin Engin, bu konuda son 10 yıl içerisinde çok ciddi farkındalık oluşturulduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"2014 yılında yerli patent başvurularımız 5 bine çıkmış. Dünya ortalamasının 4-5 kat üzerindeyiz. Patentlerinize aşık olmayınız, onları ticarileştirmeliyiz. En gelişmiş ülkeler bile 100 patentten ancak 5 ya da 7 tanesini satabiliyor. Türkiye'nin işe çok yeni başladığını düşünürsek bu konuda başarılıyız. Teknoloji ve Tıp fakültelerimizden güzel fikirler geliyor. Şu anda bunlardan 4 tanesini erken evre olmasına rağmen ticarileştirme aşamasında müzakerelere başladık. Bu yıl içerisinde eminiz ki bir veya birkaç tanesini satmış olacağız."

Geçen dönem 137 tane proje başvurusu yapıldığını ve bunların 13'ünün TÜBİTAK tarafından seçildiğini ifade eden Engin, TÜBİTAK tarafından en fazla proje alan 200 üniversite arasından ilk 15'e girdiklerini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.