Sakarya

Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Kongresi

16:52 23 Ekim 2015
Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Kongresi

 Sakarya ve Durham üniversitelerince Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) sponsorluğunda düzenlenen Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Kongresi sona erdi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Organize Komite Başkanı Prof. Dr. Fatih Savaşan, AA muhabirine, 21 Ekim'de başlayan ve İslami finansa ilişkin sunumların yer aldığı kongrenin çok başarılı geçtiğini söyledi. 

Kongrede İngilizce, Arapça ve Türkçe olmak üzere 100'ün üzerinde bildiri sunulduğunu anlatan Savaşan, "Türkiye'de İslam ekonomisi ve finansı alanında çalışmalar maalesef geç başladı. Bu açığı özellikle akademik camiada kapatmamız gerekiyor. Katılım bankacılığı, mevzuatta 2005'te çıktı. Türkiye, birçok alanda olduğu gibi İslami finansta da kendisine hedefler koymuş oldu. 2023 hedefleri içerisinde İslam bankacılığı ve katılım bankacılığına ilişkin hedefler var" diye konuştu.

Savaşan, katılım bankacılığının sistem içerisinde yüzde 5-6 seviyesinde bulunduğunu, bunun ilk etapta yüzde 15'lere çıkması gerektiğini dile getirerek şöyle konuştu:

"İnşallah bu hedefler tutturulur. Kongrenin önemle üzerinde durduğu nokta aşırı finansallaşmanın dünyada ekonomiye verdiği zarar. Özellikle gelişen batı ülkelerine verdiği zarar, herkesin dikkatini çekiyor. Herhangi bir finansal kriz olduğunda, zenginleşmeden payda elde edemeyen kesimler en fazla zararı görüyor. Genişleme ve refah artışı döneminde yeterli payı alamayanlar, daralma ve kriz dönemlerinde en mağdur olan kesimler oluyor. İslami finans, bu anlamda da ümit vadediyor. Hem aşırı finansallaşmanın önüne doğal bir engel koyarak krizlerin çıkma ihtimali biraz daha zayıflıyor hem de zekat gibi müesseselerin de yaygınlaşmasıyla gelir dağılımının önemli ölçüde düzgün olmasını yakalayabilecek birtakım enstrümanlar sunuyor."

Kongreye katılımın oldukça iyi olduğunu vurgulayan Savaşan, "23 ülkeden katılım oldu. SAÜ olarak İslam ekonomisi ve finansı alanında Türkiye'de en önde gelen üniversite olmayı hedefliyoruz. Kongreye makale sunanların dışında dinleyici olarak da gelenler oldu. Bu anlamda uluslararası boyutu sağlam bir kongre gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.