Sakarya

"Yavuz Bahadıroğlu ile Tarihe Yazılanlar" söyleşisi

17:13 17 Kasım 2015
"Yavuz Bahadıroğlu ile Tarihe Yazılanlar" söyleşisi

Tarihçi ve yazar Yavuz Bahadıroğlu, "Tarihi dizileri tarih zannetmekten vazgeçelim. Bunlar eğlendirmek içindir, tarih eğlendirmek için değildir" dedi.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Sakarya İl Müdürlüğü'nce "Çınaraltı Gençlik Söyleşileri Projesi" kapsamında Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kogre Merkezi'nde düzenlenen söyleşide konuşan Bahadıroğlu, Avrupa'nın, Ankara'daki terör saldırısında bir tepki göstermediğini fakat Paris'te yaşanan saldırılarda farklı bir tavır ortaya koyduğunu söyledi.

Bahadıroğlu, Türkiye'de yapılan güzel işlerin Avrupa tarafından görülmediğini ifade ederek, "Niye Ortadoğu coğrafyası karıştırılıyor? Niye Türkiye içten içe karıştırılmaya çalışılıyor' diye merak ediyor muyuz? Gezi olayları ve benzeri olaylar birbirlerine bağlı zincir gibi. CNN International en güçlü vericilerini Taksim'e kurmuştu, Türkiye'de iç savaş var haberleri geçmek için. Türkiye'de güzel şeyler olduğu zaman herkes susar. Antalya G20 organizasyonunda sustular. Olmamış gibi yaparlar" diye konuştu.

Terörün her türlüsünün lanetlik bir eylem olduğunu aktaran Bahadıroğlu, Müslüman'ın başka bir Müslüman'ı vurmasının Avrupa'yı keyiflendirdiğini dile getirdi.

Türkiye'yi karıştıramayanların Ortadoğu'ya yöneldiğini vurgulayan Bahadıroğlu, şöyle konuştu:

"Bugünü gerçekten okumak istiyorsanız Sultan 2. Abdülhamid'i süze süze anlaya anlaya okumak gerekiyor. Biz milli mücadeleyi verdik ama ancak 780 bin kilometrekarelik bir ülke kaldı elimizde. Televizyonda görülen her şeye inanmayın. Tarihi dizileri tarih zannetmekten vazgeçelim. Bunlar eğlendirmek içindir, tarih eğlendirmek için değildir. Tarih, dünyada yaşayan milletlerin köklerini anlatmak içindir. Filmde görünen Buckingham ya da Roma Sarayı'dır. Bizim saraylarda yatsı namazından sonra el etek çekilir. Karyolanın geniş olması ruhumuzu genişletmiyor. Ayakkabınız darsa dünyanın geniş olması işinize yaramıyor."

Bahadıroğlu, Batı tarzı insan yetiştirmeye başlandığı günün üzerinden 150 yıl geçtiğini vurguladı.

- "Bazı dizi filmlerde tarih çarptırılıyor"

"Hayat savaştır" diye düşünen insan tarzının inşaa edildiğini savunan Bahadıroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Altta kalanın canı çıksın' düşüncesinde insan inşaa ettik. İnsanlaşmış insanlar bizi yönetmeye başladılar da buradan Somali'ye kadar yardım elimizi uzatıyor, var olan olmayan imkanlarımızı öz kardeşlerimizle paylaşıyoruz. Demek ki paylaşma damarı tümüyle korumadı. Bunu biraz daha geliştirmemiz lazım. Tarihte bahsedilen büyük insanlar nineniz ve dedenizdir ama çizgi film ve dizi filmde gördükleriniz değil. Orada aşağılanan kadındır. Hürrem Sultan aşağılandı yerle bir edildi, şimdi Kösem Sultan aşağılanıyor. Farkında değil misiniz aslında aşağılanan sizsiniz. Seyrederek primi veren de sizsiniz. Etmeyin. Seyredecekseniz Diriliş Ertuğrul'u izleyin. O daha dinamik daha düzgün daha bizden ama 'zinhar tarihtir' diye izlemeyin."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.