Sakarya

6 öğrenciye 3 öğretmenle özel eğitim

11:21 02 Aralık 2015
6 öğrenciye 3 öğretmenle özel eğitim

Sakarya'nın Ferizli ilçesinde, engelli öğrencilere yönelik yapılan çalışmalar kapsamında çocukların evine en yakın okulda eğitim görmesi için özel eğitim sınıfları açılıyor.

Ferizli Kaymakamı Hakan Yavuz Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel eğitim gören öğrencilerin daha konforlu eğitim görmesi için çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Çalışmalar kapsamında okul ziyaretlerinde bulunan Erdoğan, "Değirmencik Mahallesi'ndeki okulumuzda 6 kişiye hizmet veren okul bünyesinde özel öğrenci sınıfımız var. Bunlar 8-11 yaş grubundaki öğrencilerimiz. Onların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde masaları, oyuncaklar, onlara hitap eden her şey sınıfta mevcut" dedi.

Rüveyde Güneş İlkokulu'ndaki sınıfın daha iyi imkanlara kavuşması ve öğrencilere daha çok olanak sağlanması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Erdoğan, amaçlarının bölgedeki diğer öğrencileri de buraya taşıyabilecek şekilde daha fazla imkanı olan bir sınıf ve binaya kavuşturmak olduğunu dile getirdi.

Bina olarak herhangi bir sıkıntının olmadığını ancak eksikliklerinin giderilmesi gerektiğine değinen Erdoğan, "Bu konuda da Kaymakamlığımız ve derneğimiz gerekli desteği sağlayacak. İlçemizdeki diğer okullarımızda da engelli sınıflarımız var. Okul imkanları yeterli olmayan yerlerdeki öğrencilerimizi taşımak suretiyle en yakın okulda onlara bu eğitimi vereceğiz. Devlet olarak vermek zorundayız zaten. Amacımız bu çocuklarımızı da en iyi şekilde topluma kazandırmak, onları daha rahat daha konforlu hissettirebilmek" diye konuştu.

Ferizli Rüveyde Güneş İlkokulu Özel Eğitim Öğretmeni Ravza Sun ise özel eğitim sınıfını yeni düzenlemeye çalıştıklarını anlattı.

Kendisinin okula yeni atandığını ve engelli sınıfında üç öğretmen bulunduğuna değinen Sun, "Raporları ayarlayıp sınıflarımızı oluşturmaya çalışıyoruz. Oluşturduğumuzda bir özel eğitim sınıfımız bir de destek sınıfımız olacak. Kaynaştırma öğrencilerimize destek sınıfında derslerine katkıda bulunacağız. Özel alt sınıfındaki öğrencilerimiz sürekli bizimle olacak. Şu anda ikisi kaynaştırma öğrencisi olmak üzere 6 öğrencimiz var" ifadelerini kullandı.

- Eğitimle sosyalleşiyorlar

Özel eğitim öğrencileri için belirlenen müfredatın dışında Bireysel Eğitim Planı'na (BEP) göre hareket ettiklerini aktaran Sun, BEP'leri belirlerken çocukları gözlemlediklerini, ailelerin görüşlerini aldıklarını vurguladı.

Sun, her çocuğun farklı özelliği olduğu için çocukların ihtiyaçlarına göre eğitim planı hazırlıyoruz ve ona göre derslerini yaptıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Çocuklar bireysel özel eğitimlerini alırken aynı zamanda onların arkadaş çevresinden de uzak kalmamasını sağlıyoruz. Diğer öğrencilere 40 dakika boyunca ders anlatabilirsiniz ama bunlar daha çabuk sıkılıyor. Bir şey öğretirken normal öğrencilerden farklı yollar izlemek zorundayız. Burada öncelikli olarak sosyal ortamda bulunmayı öğreniyorlar. Sosyal ortamda nasıl hareket etmeleri gerektiğini, kurallara nasıl uyacaklarını öğreniyorlar. Aynı zamanda normal eğitim alan öğrencilerden farklı olarak özel eğitim öğrencilerine öz bakım becerileri ya da evde uymaları gereken kurallar hakkında da eğitimler veriliyor. Bu da aile içinde nasıl hareket etmeleri gerektiğine kadar etkiliyor."

Engelli çocukların eğitime erken başlamasının önemine dikkati çeken Sun, özel eğitimle engelli çocuklardaki değişimi 15-20 günlük eğitimle bile gözlemlenebileceğini ifade etti.

Sun, özel gereksinime sahip olan çocukların bir eksiğiyle doğmuş olabileceğini ama çocukların eğitimle her şeyi yapmasının mümkün olduğunu vurgulayarak, velilere çocuklarının eğitimini sürekli takip etmelerini ve çocuklarını okullara getirmelerini tavsiye etti.

- "Ailelerden gerekli desteği bekliyoruz"

Ferizli Engelliler Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Ahmet Uçkesen de eğitime katkı amacıyla Rüveyde Güneş İlkokulu'ndaki boş binayı teslim aldıklarını ve eksikliklerinin giderilmesinin ardından tekrar okula teslim edileceğini bildirdi.

Bu çalışmayı Kaymakamlık bünyesinde Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak çalışarak gerçekleştirdiklerini belirten Uçkesen, "Engellilerin hiçbir zaman ikinci sınıf olarak görülmesini istemeyiz ve onlara en iyi eğitimin verilmesini amaçlamaktayız. Burada ailelere de iş düşüyor. Ailelerden gerekli desteği bekliyoruz. Onların da çabalarıyla engellilerimizin en iyi eğitimi görmesi için katkı bekliyoruz. Dernek olarak materyal desteği yapıyoruz, onların özel günlerinde ziyaretine giderek hediye veriyoruz" açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.