Sakarya

"Poyraz"dan obüslere kesintisiz ateş gücü

11:24 17 Aralık 2015
"Poyraz"dan obüslere kesintisiz ateş gücü

İBRAHİM YOZOĞLU - Sakarya 1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında yerli imkanlarla üretilen "Poyraz Mühimmat Aracı", manevra kabiliyetleri ve yüksek teknolojik özellikleriyle düşmana korku salan Fırtına obüslerine her türlü arazi şartlarında kesintisiz ateş gücü sağlıyor.

"T-155 Kundağı Motorlu Fırtına Obüsü"nün sahip olduğu üstün ateş gücünü her türlü arazide kesintisiz olarak idame ettirmek için gerekli mühimmat ikmal desteğini sağlamak amacıyla Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki 1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında üretimi yapılan "Poyraz Mühimmat Aracı"nın yapılış aşamaları, Anadolu Ajansı ekibince görüntülendi.

Prototipin imalatı 2013 yılında tamamlanarak seri imalatına geçilen aracın içerisinde kullanılacak mühimmat transfer sistemi ASELSAN tarafından üretilen merkezde, Fırtına obüsü imalatından elde edilen tecrübe ve mevcut altyapı ile "Poyraz Mühimmat Aracı"nın ana yapısını oluşturan gövde ve kule imalatı yapılıyor.

Gövde ve kuleye ait bin 899 adet parçanın kaynakla birleştirilmesiyle meydana gelen ana yapı üzerinde 2 bin 214 farklı noktadan üç boyutlu ölçümleri gerçekleştiriliyor. Kaynaklı imalatı tamamlanan gövde ve kule radyografik muayeneye tutulmasının ardından alt sistem montajları tamamlanıyor ve Mühimmat Transfer Sisteminin monte edilmesiyle montajı tamamlanıyor.

- Mühimmatı 20 dakikada otomatik dolduruyor

Komutanlık bünyesindeki özel eğitilmiş kalite kontrol personeli tarafından test edilen Poyraz Mühimmat Aracı, tüm sistemlerinin faal ve uygun olduğunun son kez doğrulanması amacıyla merkezde bulunan dünya standartlarındaki test pisti kullanılıyor. 

96 adet 155 milimetrelik her cins NATO mühimmatını taşıyabilecek şekilde tasarlanan araç, mühimmatları Fırtına obüsüne 20 dakikada her türlü arazi şartlarında mermileri otomatik, barutları ise yarı otomatik olarak aktarabiliyor. 50 ton muharebe ağırlığında ve 750 beygir gücündeki motoru sayesinde her türlü arazi şartlarında intikal edebilen araç, yaklaşık 360 kilometre hareket sığasına sahip.

1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanı Kıdemli Bakım Albay Sinan Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fırtına obüsünün kullanıldığı yerde mühimmatının bittiği takdirde ikmalini yapmak üzere "Poyraz Mühimmat Aracı"nın tasarlandığını söyledi.

"Poyraz"ın üretiminin 1. Ana Bakım Merkezi Komutanlığında devam ettiğini ifade eden Eren, "Türk mühendis ve işçileri sayesinde 1. Ana Bakım Merkezi Komutanlığında üretimi devam eden Poyraz Mühimmat Aracı iki fırtınanın ihtiyacı olan mühimmatı, toplam 40 dakikada insan gücü el emeği değmeden otomatik olarak yerine getirmekte ve dolduruş yapmaktadır. Aynı zamanda Poyraz Mühimmat Aracı, fırtınanın ihtiyacı olan akaryakıtı da ikmal edebilme imkan kabiliyetine sahiptir" diye konuştu.

- Tamamen Türk mühendislerinin özgün tasarımıyla hazırlanıyor

Proje Subayı Mühendis Üsteğmen Tuncay Topçu da Mühimmat Aracı Projesinin, Fırtına obüsünün sahip olduğu üstün ateş gücünü kesintisiz olarak idame ettirmek amacıyla fırtınanın ihtiyaç duyduğu mühimmat ve yakıt ikmalini sağlamak maksadıyla 2009 yılında başlatıldığını belirtti.

Poraz Mühimmat Aracı'nın tamamen Türk mühendislerinin özgün tasarımıyla hazırlandığını vurgulayan Topçu, "Tasarım, prototip geliştirme ve seri üretim faaliyetleri 1. Ana Bakım Merkezi Komutanlığı tarafından yürütülmektedir. Araçta kullanılan Mühimmat Transfer Sistemi, ASELSAN tarafından tasarlanmıştır. Poyraz mühimmat aracı, 96 mühimmatı el değmeden tamamen otomatik olarak Fırtına obüsüne aktarabilmektedir. Fırtına obüsünün ihtiyaç duyduğu mühimmatı 20 dakikada el değmeden aktarmaktadır" ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.