Sakarya

"Sahiplendiğiniz köpeği sokağa bırakmayın" çağrısı

12:00 28 Aralık 2015
"Sahiplendiğiniz köpeği sokağa bırakmayın" çağrısı

İBRAHİM YOZOĞLU - Uluslararası Avrasya Köpek Irkları Federasyonu (AVKIF) Başkan Yardımcısı Kuzey Şanlı ve Genel Sekreteri Con Aslan, bir hevesle alındıktan sonra terk edilen köpekler nedeniyle sokak köpeklerinin sayısının arttığını belirterek, bu konuda duyarlı davranılması çağrısında bulundu.

Şanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Federasyon olarak köpeklerin kayıtlı hale getirilmesinin sağlanmasını misyon edindiklerini belirtti.

Kimliksiz köpek olmasını istemediklerini söyleyen Şanlı, "Vatandaşlarımızın eşleşme, üreme ve şecere talep prosedürleri ile ilgili tüm çalışmaları yaparak bizlere başvurmalarını istiyoruz. Kimliksiz, soyu belli olmayan köpek üretimi istemiyoruz. Uzmanlarımızın yardımıyla birbirine uyumlu köpekleri bularak çoğaltmalarını istiyoruz. Fazla eşleştirmek iyi üretmek demek değildir" dedi.

Köpek ırklarında az ve öz üretimle kaliteyi yakalamanın önemli olduğuna değinen Şanlı, köpek ırkları konusunda kaliteyi artırarak gelişmiş ülkelerle mücadele edebilmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Şanlı, kayıtlı eşleştirmenin önemli olduğunu vurgulayarak, "Köpeklerin tutanak altına alınarak eşleştirme yapılması, kusurlu genetik yapılarında sorun olan üretimlerin eşleşmelerine yasak koyulması oldukça önemli. Diş yapısında, kalça röntgenlerinde sıkıntısı olan köpeklerin eşleşmelerine engel olunmalı" diye konuştu.

Uzmanlarca prosedürlü, tutanaklı eşleşme yaparak üretilen köpeklere şecere çıkartılmasıyla köpeklerin soy kütüğünün belirlenebileceğini aktaran Şanlı, gerekli önlemlerin alınması durumunda 10-12 yıl içerisinde köpeklerin barınaklara düşmesinin önüne geçilebileceğini dile getirdi.

- "Hediye köpek alanlar neden aldığını bilmiyor"

Vatandaşların birbirine hediye ettiği köpeklerin sokağa bırakılmasından şikayet eden Şanlı, şunları söyledi:

"Herkes eşine, dostuna, arkadaşına hevesle köpek alıyor, sonra sokağa bırakıyor çünkü alan kişi de neden aldığını bilmiyor aslında. Ona heveslensin, baksın diye sevdirmek için alıyorlar fakat sonra dışarı atılıyor. Dışarı atıldıktan sonra o köpek sokak köpeğiyle eşleşiyor, kırılıyor. Kırık köpeği de kimse almıyor. Bu sefer barınaklara düşüyor."

Köpeklerin saflığının korunması için gelişmiş ülkelerdeki gibi çalışmak istediklerini aktaran Şanlı, kimliksiz üretimlerin yasaklanmasını istedi.

- Hediye alınan köpekler sokağa terk ediliyor

AVKIF Genel Sekreteri Con Aslan da çocukların karne döneminde hediye alınan yavru köpeklerin okulların açılmasından terk edildiğini ve sokaklarda çoğaldıklarını ifade ederek şöyle dedi: 

"Biz bunlara sokak köpekleri diyoruz, hayır değil. Hiç kimse başkasından köpek almasın. Terk edilmiş olan güzel yavrularımızdan sahiplensinler ve ebedi olarak baksınlar. Kimse kedisini, köpeğini terk etmesin çünkü bu hayvanlar öteki tarafta bizim şahidimiz olacaklar. Bu bir gerçektir. Bunlar dili olmayan yaratıklardır. Bunları barınaklarda en iyi şekilde korumak, yiyeceklerini temin etmek insanlık vazifelerinden birisidir. "Sokak köpeği yoktur, sokağa terk edilmiş köpek vardır. Bunun tek suçlusu hayvanlar değil, insanlardır." 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.