Sakarya

Tekerlekli sandalye dansı antrenörlük kursu

21:10 16 Ocak 2016
Tekerlekli sandalye dansı antrenörlük kursu

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) tarafından Türkiye'de ilk kez Sakarya'da tekerlekli sandalye dansı antrenörlük kursu açıldı.

Atatürk Spor Salonu'nda başlayan kursta eğitim gören antrenör adayları, 12 günlük eğitimin ardından Türkiye'nin çeşitli illerinde bu branşta sporcu yetiştirecek. Engelli bireyler ile sağlıklı bireylerin birlikte spor yapabilmesine olanak sağlayan tekerlekli sandalye dansı, uzak doğu ülkeleri başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde ilgi görüyor.

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) Asbaşkanı Selim Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tekerlekli sandalye dans 1. kademe antrenör kursuyla bu spor branşında eğitici yetiştirmeye başladıklarını söyledi.

Türkiye'de antrenör bulunmadığı için Almanya'dan antrenör getirttiklerini belirten eden Özen, şöyle konuştu:

"Ülkemizde ilk kez federasyonumuzun faaliyetleri içerisinde yer alan tekerlekle sandalye dans 1. kademe antrenörlük eğitimini Sakarya'da gerçekleştiriyoruz. Tekerlekli sandalye dansı engelli bireylerin sağlıklı bireylerle spor yapabildiği ve tüm dünyada kabul gören paralimpik bir branş. Ulusal ve uluslararası arenalarda tekerlekli sandalye dansıyla var olmak hedefindeyiz. İlk hedefimiz ulusal bir yarışma gerçekleştirmek. Engelli bireyleri de tekerlekli sandalye dansıyla tanıştırmak. Bu nedenle federasyon olarak Alman eğitimci Micheal Webel'i getirdik. Eğitim 12 gün sürecek. Kursiyerlere önce pratik daha sonra da Sakarya Üniversitesi öğretim üyelerinin desteğiyle teknik konularda eğitim verilecek. İki aşamalı eğitimin sonunda katılımcılara eğitici sertifikası verilecek."

Tekerlekli sandalye dansının farklı bir branş olduğunu ifade eden Selim Özen, Alman antrenör nezaretinde çalışmaların devam ettiğini aktardı. Özen, "Türkiye'de ilk kez olması nedeniyle şu anda ülkemizin farklı illerinden eğitim almaya gelen 18 kişi var. Eğitim sonunda arkadaşlarımız tekerlekli sandalye dans konusunda federasyona bağlı olarak faaliyetlerini çeşitli illerde sürdürmeye devam edecek. Hedefimiz bunu tüm Türkiye'de yaygınlaştırmak. Bu doğrultuda bu eğitimleri yapıyoruz. Federasyon olarak engelli sporları konusunda ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Paralimpik branşlarda federasyonumuzun imkanları dahilinde faaliyetlere devam edeceğiz" diye konuştu.

Federasyonun Tekerlekli Sandalye Dans Branşı Teknik Komite Başkanı Hüsnü Özkaptan ise açılan kursla engelli bireylerin spor yapmasını ve sosyalleşmelerini hedeflediklerini belirterek, "Bedensel veya zihinsel engelli ne olursa olsun herkesin spor yapmasını ve mutlu olmasını sağlamak amacıyla bu kursun açılmasını istedik. Ülkemizde spor yapmayan kalmasın. Engelliler mutlaka spor yapmalı ve sosyalleşmelidir" şeklinde konuştu.

Tekerlekli Dans Antrenörü Alman Micheal Webel de kendisine teklif geldiğinde sevinerek "evet" dediğini vurgulayarak, "Bu spor branşını dünya çapına yaymayı düşünüyoruz. Dersler iyi başladı. Sabah genel bilgi verdik. Öğleden sonra da uygulamaya geçtik ve dans etmeye başlayacağız. Başlangıç olarak öğrenciler iyi. Türkiye bu işe yeni başladı. Uzak doğu ülkelerindeki çiftler bu konuda çok iyi ama bunlar önemli değil. Bir başlangıç yapılması gerekiyordu. Türkiye'de iyi bir seviyeye gelecektir" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.