Sakarya

AK Parti Sakarya Milletvekili Yavuz:

10:20 20 Ocak 2016
AK Parti Sakarya Milletvekili Yavuz:

AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, parlamenter rejimin Türkiye'ye uymadığını belirterek, "Hele bu muhalefet tablosuyla hiç uymadı, uymayacak gibi görünüyor. O zaman tek çözümümüz, başkanlık sistemine geçmek" dedi.

Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1982 Anayasasının bütün ruhu ve maddeleriyle lağvedilmesi gerektiğini söyledi.

Bunun için AK Parti'nin gücünün yetmediğini, başka partilere ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Yavuz, "Geçmişte bir Uzlaşma Komisyonu vardı, her partiden eşit üye alınmış ve orada çalışma yapılmıştı. Bu çalışma sonucunda yaklaşık 50-60 maddede ittifak edildi ama 'gel değişelim bunları' dendiğinde bu insanlar kaçtılar. Bugün itibarıyla yeniden Uzlaşma Komisyonu kurgulanıyor. Yine eşit sayıda üye vermek suretiyle çalışacak. Bu partilerle anayasa değişikliğini yapabilir miyiz, yapamaz mıyız, denemek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Yavuz, AK Parti'nin başkanlık sistemini tartışmak istediğini fakat muhalefet partilerinin buna karşı çıktığını ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Başkanlık sistemine karşılarsa birkaç önerimiz olabilir. Deriz ki bu başkanlık sistemini referanduma tabi tutalım, eğer bu insanlar başkanlık sistemini kabul etmezse biz de bunu rafa kaldırırız, unuturuz ama bu sistemi kabul ederlerse ayrıca oylarız. Olmuyorsa da hiç olmazsa parlamenter rejimle de olsa Türkiye yeni bir anayasayla yol alsa şeklinde diğer partilere önerimiz var. Dolayısıyla anayasayı değiştirmek istiyoruz ama benim kanaatim, muhalefet partileri bu işe çok yanaşmayacak. Çünkü bu partilerin Genel Kurul'daki yaklaşımlarına bakıyorum, kime sorsanız, 'Türkiye'nin hayrına olacak' dediğiniz hususlarda bile karşı çıkıyor."

- Başkanlık sistemi tartışmaları

Parlamenter sistemin İngiltere'ye uyduğunu, Fransa'ya uymadığına işaret eden Milletvekili Yavuz, "Bize hiç uymuyor, hele bu muhalefet tablosuyla hiç uymadı, uymayacak gibi görünüyor. O zaman tek çözümümüz, başkanlık sistemine geçmek. Bunu söylediğimizde diyorlar ki, 'Türkiye bölünür, eyalet sistemiyle Türkiye ayakta duramaz, paramparça olur.' 'Biz eyalet sistemine geçeceğiz, bizim başkanlık sisteminde eyalet sistemi olacak' mı dedik, böyle bir şey demedik ki. Eyalet sistemi olmadan bir başkanlık sisteminin kurgulanması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yavuz, dünyada bu sistemle yönetilen ülkelerin çoğunda eyalet sisteminin olmadığına dikkati çekerek, insanların Amerika örneğine bakarak yorum yaptığını söyledi.

Muhalefete, "O zaman Almanya'ya bak mübarek insan" diye seslenen Yavuz, "Almanya, parlamenter rejimiyle yönetiliyor ama orada eyalet sistemi var. O zaman eyalet sisteminin olması, başkanlık sisteminin olmazsa olmaz sonucu değildir. Parlamenter sistemde bile eyalet sistemi olabilir ama bakın biz parlamenter sistemiz, eyalet sistemi yok. Biz başkanlık sistemini kurguladığımızda açıkçası eyalet sistemini öngörmüyoruz" şeklinde konuştu.

Yavuz, başkanlık sistemiyle diktatörlük olacağı eleştirilerinin çok yersiz olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Esas şimdi böyle bir tablo var. Bu anayasa karşısında cumhurbaşkanının yapamayacağı hiçbir şey yok. Anayasının verdiği yetkilere baktığımızda padişahlığın, başkanlığın ötesinde yetkileri var. Bizim Cumhurbaşkanımız diktatör meraklısı olsaydı, başkanlık sistemine geçmeyi kendisi istemezdi. Zaten biz Cumhurbaşkanımızın Cumhurbaşkanı olduğu, AK Parti'nin iktidarda olduğu bir süreç için başkanlık sistemini arzu etmiyoruz. Cumhurbaşkanımız var olduğu sürece öyle ya da böyle bu Türkiye iyi yönetilir, istikrarsızlık olmaz, ona çok güveniyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.