Sakarya

"H1N1 virisünden ölüm oranı, geçen yıllardan fazla değil"

16:21 20 Ocak 2016
"H1N1 virisünden ölüm oranı, geçen yıllardan fazla değil"

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Altındiş, bu kış görülen H1N1 virüsü vaka sayısının, kuzey yarım kürede mevsimsel grip nedeni olarak bilinen 'influenza A H3N2'den daha fazla olduğunu ancak hastalandırma ve ölüm oranının geçen sezonlardan daha az olduğunu bildirdi.

Altındiş, yaptığı yazılı açıklamada, "İnfluenza A H1N1" tipi virüsün insandan insana çok hızlı bulaştığını belirtti.

Türkiye'de H1N1 virüsünden ölümlerin halkta panik havası oluşturduğuna işaret eden Altındiş, "Bu kış görülen vaka sayısı, kuzey yarım kürede mevsimsel grip nedeni olarak bilinen 'influenza A H3N2'den daha fazla ama hastalandırma ve ölüm oranı geçtiğimiz sezonlardan daha fazla değil" ifadesini kullandı.

H1N1'den ölüm vakalarının daha çok astım, KOAH ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlarda görüldüğünü belirten Prof. Dr. Altındiş, influenza B'nin de bu dönemde kuzey yarım kürede olduğu gibi Türkiye'de fazla gözlendiğini kaydetti.

Altındiş, başta hamileler olmak üzere, 5 yaş altı çocuklar (özellikle 2 yaş altındakiler) ve ileri yaşlı yetişkinler, astım, kronik akciğer hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp hastalığı, nörolojik hastalığı, böbrek hastalıkları, immün yetmezlik, metabolik hastalıkları, 19 yaş altı uzun dönem aspirin tedavisi alanlar gibi kronik hastalıkları olanların yüksek risk grubunda olduğunu ifade etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.