Sakarya

SAÜ'de öğrencilerin ruh sağlığı belirlendi

15:08 01 Şubat 2016
SAÜ'de öğrencilerin ruh sağlığı belirlendi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri çerçevesinde öğrencilerin çeşitli değişkenlere göre ruh sağlığı profilleri ortaya çıkarıldı.

SAÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, SAÜ Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Koç'un proje yürütücülüğünü yaptığı araştırmada, 13 bin 802 öğrencinin cinsiyet, yaş, üniversiteyi tercih sırası, üniversiteden memnuniyet düzeyi, bölümü değiştirme isteği, doğum sırası, yeme alışkanlığı, daha önce psikolojik yardım alıp almama durumu, psikolojik yardım alma isteği, kronik hastalığa sahip olma durumu, sigara ve zararlı alışkanlığa sahip olup olmadıkları incelendi.

Araştırmada, öğrencilerin yaşları arttıkça psikolojik belirtilere sahip olma düzeylerinde azalma olduğu gözlenirken, sınıf düzeyi yükseldikçe psikolojik belirtilerin azaldığı ve aynı zamanda psikolojik dayanıklılık düzeylerinin arttığı görüldü.

Üniversiteden memnun öğrencilerin psikolojik belirtilere sahip olma düzeylerinin memnun olmayan öğrencilerden daha düşük bulunduğu araştırmada, yüzde 21,4'ünün yüksek, yüzde 67,2'sinin orta, yüzde 11,4'ünün ise düşük düzeyde üniversiteden memnun oldukları belirlendi.

Öğrencilerin yüzde 80'inin öğrenim gördükleri bölümleri sevdiği, bölümünü seven ve kendisini bölümüne ait hisseden öğrencilerin ruh sağlığı düzeylerinin daha iyi olduğu belirtildi. Bölümünü değiştirmek isteyen öğrencilerin ise psikolojik belirtilerinin daha yüksek düzeyde olduğu kaydedildi.

Araştırmada, öğrencilerin psikolojik belirtilere sahip olma durumunun yeme alışkanlığına göre farklılaştığı, düzensiz yeme alışkanlığı olan öğrencilerde psikolojik belirtilerin daha yüksek çıktığı vurgulandı.

Sigara ve zararlı alışkanlıklara sahip bireylerde ise psikolojik belirtilerin bu tür alışkanlığa sahip olmayan öğrencilerden daha yüksek bulunduğu ortaya çıkarıldı. Öğrencilerin yüzde 83,7'si, psikolojik yardım alma isteğinde bulunabileceğini belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.