Sakarya

Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması

14:59 26 Nisan 2016
Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması

TÜBİTAK tarafından düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması'nda ön elemeyi geçen takımlar arasından Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi ilk sırada yer aldı.

Döner Kanatlı İHA Yarışma Ekibi Akademik Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Çallı, gazetecilere yaptığı açıklamada, 21-25 Eylül tarihlerinde düzenlenecek yarışmaya katılacak ulusal ve uluslararası 202 takım arasında öğrencilerinin geliştirdiği tasarım ile hazırladıkları raporun ön eleme değerlendirmesinde 100 tam puan aldığını söyledi.

Çallı, İHA’ların özellikle yangın, kaza gibi acil durumlarda kullanılabilir olduğunu göstermek amacıyla düzenlenen uluslararası yarışmanın, sabit ve döner kanatlı hava araçlarının geliştirilmesini teşvik ettiğini anlattı.

Öğrencilerin geliştirmeye devam ettiği döner kanatlı İHA'nın toplam 4 kilogram kalkış ağırlığına sahip olduğunu dile getiren Çallı, şunları kaydetti:

"Üretim 3B yazıcı kullanılarak gerçekleşecek. Tasarlanan sistem her biri yaklaşık 500 gram ağırlığında 4 küpü otonom ya da manuel biçimde belirlenen hedeflere bırakabilecek. Aracın yüklenen ağırlığa bağlı olarak havada kalma süresi 30 dakikaya kadar çıkabiliyor.4-5 kilometre mesafeden de canlı görüntü elde edilebilecek. Hazırlıkları devam eden proje kapsamında yükün hedefe bırakılması için GPS’ten konum, yükseklik, hız, yön bilgileri alınarak gerekli konum ve atış zamanı hesaplanacak. Gerçek zamanlı bir yük bırakma sistemi geliştirilecek."

Üniversitenin öğrencilerinin oluşturduğu ikinci takımın ise öne elemede sabit kanatlı İHA kategorisinde 52,5 puan alarak yarışmaya katılmaya hak kazandığı bildirildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.