Sakarya

Sakarya'da çölyak farkındalığı yürüyüşü

09:07 10 Mayıs 2016
Sakarya'da çölyak farkındalığı yürüyüşü

Sakarya'da çölyak hastalığına dikkat çekmek üzere yürüyüş yapıldı.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Beyazay Derneği Şubesince organize olan etkinlikte, kurum yetkilileri, çölyak hastaları ve sağlık çalışanları ellerinde taşıdıkları "glutensiz hayat", "sağlığın yedeği yok", "glutensiz Sakarya", "hayata glutensiz bakıyoruz" yazılı pankartlarla kent meydanından Çark Caddesi mevkisindeki Engelsiz Kafe'ye yürüdü.

İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Yasemin Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, çölyak hastalığının bağırsaklardaki sindirimi sağlayan yapıların bozulmasına sebep olan, yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığı olduğunu söyledi.

Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir proteinin neden olduğunu dile getiren Yılmaz, "Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Ailevi kalıtım söz konusudur. Hastalık yaşamının herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Bazen çölyak hastalığı, bir ameliyat, doğum sonrası, gebelik sürecinde, viral enfeksiyon ya da şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebildiği gibi direkt çölyak hastalığı tablosuyla da ortaya çıkabilir. Çölyak hastalığının literatürde çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılıkta ortaya çıktığı görülmüştür." diye konuştu.




YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.