Sakarya

Dünyada yılda 150 ila 180 ton karmin üretiliyor

16:58 09 Ağustos 2016
Dünyada yılda 150 ila 180 ton karmin üretiliyor

Güney ve Ortadoğu Amerika'da yetişen bir kaktüsün üzerinde asalak olarak yaşayan bir böcekten üretilen ve sosis, salam, janbon, köfte burger, bitter soda, meyve aromalı kahvaltılık tahıllar, reçel, jöle gibi birçok yerde kullanılan karmin maddesi, dünya genelinde 150 ila 180 ton arasında üretiliyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Omca Demirkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karminin (karminik asit, E120) doğal renk ve boya maddelerinden biri olduğunu, gıda, kozmetik, tekstil, ilaç sanayinde uzun yıllardan beri kullanıldığını, Türk Gıda Kodeksinde de yer aldığını söyledi.

Demirkol, karmin maddesinin, Güney ve Ortadoğu Amerika'da yetişen bir kaktüsün üzerinde asalak olarak yaşayan "Cochineal" isimli böceğin dişileri tarafından salgılanan pigment olduğunu belirterek, "Sözü edilen böcek bu pigmenti savunma amacıyla salgılar. Bu kaktüsün ve böceğin yaşam bulduğu ülkelerin insanları yüzyıllardır 'Cochineal'ın salgısını boya maddesi olarak kullanmaktadır. Günümüzde hemen hemen tüm ülkeler karminin yasal olarak gıdalarda kullanımına yönetmelikleriyle izin vermiştir." diye konuştu.

- Tekstil, kozmetik ve gıda sektöründe kullanılıyor

Böceklerin kaktüslere bilinçli olarak yetiştirildiğini ve üremelerinin sağlandığını vurgulayan Demirkol, "Böcekler toplanacak sayıya geldikten sonra kaktüslerin üzerinden kolaylıkla ayrılır, çeşitli yöntemlerle kurutulur, öğütülür, su ile karıştırılarak kaynatılır ve süzülür. Bu süzüntü boyaya adını veren yaklaşık yüzde 20 karminik asit içerir ve kırmızının birçok tonunun elde edilmesinde kullanılır. Karminik asidin metallerle kompleks oluşturmaları sonucu daha güçlü renk veren karmin elde edilir." şeklinde konuştu.

Demirkol, karminin, tekstil, kozmetik ve gıda sanayisinde geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu ifade ederek, sosis, salam, janbon, köfte burger, bitter soda, meyve aromalı kahvaltılık tahıllar, reçel, jöle, marmelatlar ve benzeri meyve preparatları, aromalandırılmış ve olgunlaştırılmış bazı peynir çeşitleri, işlenmiş peynir, korunmuş kırmızı meyveler, ön pişirme yapılmış kabuklular ve bazı şarap çeşitlerinde bulunduğunu anlattı.

Dünyada yılda 150 ila 180 ton karmin üretildiğini bildiren Demirkol, bunun önemli bir kısmının tekstil olmak üzere gıda ve diğer sektörlerde de kullanıldığını aktardı.

Demirkol, tüketicilerin düştükleri en önemli yanılgı veya ön yargının gıda katkı maddelerinin tümünün çok zararlı olduğu yönünde olduğunu belirterek, "Oysa katıldığı gıdanın besin değerini arttıran katkı maddeleri olduğu gibi, katkı maddesi olmadan üretimi mümkün olmayan gıdalar var. Dolayısıyla tüketiciler, konunun uzmanı olan kişilerin söylediği, yazdığı bilgilere itibar edip tüketim tercihlerini ona göre yaparlarsa bilinçli ve sağlıklı beslenme şansına sahip olurlar." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.