Sakarya

Marmara depreminin 17. yılı

17:46 16 Ağustos 2016
Marmara depreminin 17. yılı

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, deprem konusunda eksikliklerin giderilmesi ve gerekli muhasebenin yapılması gerektiğini söyledi.

Coş, Marmara depreminin 17. yılı dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Herkesin üzerine düşen görevi eksiksiz şekilde yapması gerektiğini vurgulayan Coş, "İnşallah bu konuda eksikliklerimizin giderilmesi, muhasebenin yapılması ve depreme daha hazırlıklı olmamız amacıyla bilinç ve kararlılıkla bunları da gündemimize alırsak muhakkak ki daha iyi yapmış oluruz." diye konuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da yazılı açıklamasında, depremde yaşamını yitiren vatandaşları rahmetle andıklarını belirtti.

Deprem gerçeğine ilişkin yerel yönetimler olarak çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini aktaran Toçoğlu, benzer yıkımların yaşanmaması için depreme hazırlık konusunda ciddi çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi.

Acılarının hala taze olduğunu, Sakarya'nın çok kısa sürede depremin izlerini şehrin sokak, cadde, mahalle ve ilçelerinden tamamen sildiğini vurgulayan Toçoğlu, "Depremi yaşamış ve orta hasarlı olarak tescillenmiş binaların tespiti noktasında Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirdik. Bu anlamda Marmara Bölgesinde bu yapıları tespit etme noktasında örnek bir belediyeciliği ortaya koyduğumuzu söyleyebiliriz. Bu binaları yıkmak için gereken çalışmalar yapıldı. Tespiti yapılan bu binaları yıkmakla görevli ilçe belediyelerimize gerekli dokümanlar tarafımızca ulaştırıldı. Hala yıkılmayan orta hasarlı yapıların bir an bile zaman kaybetmeden yıkılması gerekiyor. Bu konuda herkes elini taşın altına koymalıdır." ifadelerini kullandı.

Toçoğlu, orta hasarlı yapılarda ikamet eden vatandaşlar için Korucuk'ta TOKİ işbirliğiyle 448 konut inşa ettiklerini belirtti.

Depreme hazırlık konusunda şehrin ilk Afet Koordinasyon Merkezi'ni kente kazandırdıklarını belirten Toçoğlu, buranın, olası bir afet durumunda şehrin kriz merkezi olacağını ve eylül ayında hizmete başlayacağını bildirdi.

Şehre kat sınırlaması olan, sağlam binaları kazandıracaklarını ama imar düzenlemelerini asla yabana atmayacaklarını kaydeden Toçoğlu, uzman heyetin bu konuda çok hassas bir çalışma izlediğini aktardı.

- "Kentsel dönüşümün hızlandırılması gerekir"

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da yazılı açıklamasında, deprem felaketinde yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet dileyerek, böylesi büyük felaketin bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.

Türkiye'nin Marmara Depremi'nden sonra gerçek sorunu algılayamadığını aktaran Elmas, "Türkiye, genel olarak depremi algılayamadı. Olayın kendisi ele alınmadı. Daha sonra Türkiye'de yönetmelik değişti, mevcut yapılan ve yapılmış binalarla ilgili yönetmelik çıktı. Van depremi, soruna temas konusunda dönüm noktası oldu. Yıkılan binaların yerine tekrar bina yapımındaki zorluk düşünüldüğünde yeniden kentsel dönüşüm öne çıktı. Türkiye, kentsel dönüşümle birlikte işin özüne döndü." değerlendirmesinde bulundu.

Sakarya'da depremden sonra yeni yapılan binaların yeni yönetmeliğe uygun yapıldığını, yeni yerleşim bölgelerine geçildiğini aktaran Elmas, açıklamasında şunları kaydetti:

"Sakarya'da en önemli sorun, 1999 depremini yaşamış, hasarsız atlatmış ancak yeni yönetmeliğe uygun olmayan çok katlı binaların varlığı. Deprem, davul çalarak gelmiyor. Her zaman hazırlıklı olmalıyız aksi takdirde sorun yaşarız. Marmara Bölgesinde 25-30 yıl arası periyotlarda deprem yaşandığını düşünürsek, 17 yıl geride kaldı, bu zaman daralıyor. Zaman daraldıkça tehlike artıyor. Sakarya'da sayıları 2 bini aşan bina stokunun acilen ele alınması ve dönüştürülmesi gerekiyor. Kentsel dönüşümün hızlandırılması gerekir. Uygulamalardaki sorunları aşmak için birlikte gayret göstermek gerekiyor. Herkes sorun çözülsün ama kimse zarar görmesin istiyor..."

- STB Başkanı Mete

Sakarya Ticaret Borsası (STB) Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Mete de Marmara depreminin 17. yılı nedeniyle mesaj yayımladı.

Mete, mesajında, 17 Ağustos 1999 tarihinde son yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşadıklarını belirtti.

Türkiye'nin deprem tehlikesiyle iç içe yaşadığını, Marmara, Düzce ve Van depremlerinin ülkenin deprem gerçeğini bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Mete, "Türkiye topraklarının yüzde 93'ü, nüfusunun yüzde 98'i, sanayi kuruluşlarının yüzde 98'i deprem bölgeleri içinde yer almakta, barajlarımızın yüzde 95'i bu tehlikeli hat üzerinde bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.