Sakarya

Cumhuriyet 93 yaşında

13:36 29 Ekim 2016
Cumhuriyet 93 yaşında

Sakarya, Kocaeli, Bolu, Düzce, Bartın, Karabük ve Zonguldak'ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerle kutlandı.

Sakarya'da Atatürk Caddesi'nde düzenlenen tören Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nun tören alanına gelen vatandaşları selamlamasıyla başladı.

Şehitler anısına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende konuşan Vali Coş, Cumhuriyetin 93. yıl dönümünü gurur, onur, heyecan ve umutla kutladıklarını söyledi.

Cumhuriyetin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde ecdadın kendilerine kutsal armağanı olduğunu dile getiren Coş, "Cumhuriyetimizi demokrasiyle de taçlandıran milletimiz, çağdaş uygarlık hedefinde büyük mesafe katetmiştir. Bundan sonra da devletimizi daha güçlü, milletimizi daha zengin yapmak için var gücümüzle çalışacağız. Hedefimiz, yeniden büyük Türkiye'yi kurarak ülkemizi küresel bir güç yapmaktır." diye konuştu.

Coş, bu hedefe birbirlerini severek, kenetlenerek, her zamankinden daha çok çalışarak ulaşacaklarını vurgulayarak, milli hedeflere ulaşmak için ihtiyaç duydukları gücün Çanakkale, İstiklal Harbi ve Türk milletini 15 Temmuz'da zafere ulaştıran birlik ve beraberlik ruhunda mevcut olduğunu kaydetti.

Yağmur altında gerçekleşen törende, şiirler okundu, ildeki kamu kurum ve kuruluşlarının kortej geçişi yapıldı.

Türk bayrağı ve 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olanların isimlerinin yer aldığı tişörtleri giyen öğrenciler, kortej geçişi sırasında büyük alkış aldı.

- Kocaeli

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun makamında tebrikleri kabul etmesiyle başlayan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, valilik A kapısı önünde devam etti.

Vali Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, EDOK Muharebe Hizmet Destek Eğitim ve Garnizon Komutanı Korgeneral Metin Gürak'ın halkın bayramını kutlamasıyla başlayan törende, öğrenciler şiirler okudu, halk oyunları gösterileri yapıldı.

Güzeloğlu, törende yaptığı konuşmada, 93 yıl önce Türk milletinin her ferdiyle yaşlısıyla genciyle insanlık fedakarlıklarının en büyüğü olan canını ve kanını feda ederek kurdukları cumhuriyetin o günden bugüne Büyük Önder Atatürk'ün emanet ettiği gençler ve milletçe her geçen gün gelişerek, güçlenerek ilelebet payidar olma noktasında sonsuzluğa doğru akmakta olduğunu söyledi.

Cumhuriyet destanının bu milletin her ferdinin kanı ve canıyla yazıldığını vurgulayan Güzeloğlu, "Bu topraklarda bin yıldır var olan dostuna güven ve düşmanına her zaman ürperti veren bu millet hiçbir zaman esareti kabul etmemiş, hiçbir zaman özgürlüğünden taviz vermemiş, boyunduruk altına alınmamış ve değerlerini hiçbir zaman teslim etmemiştir. Bu bilinçle yetişen, bu helal sütü anasından emen, bu dualarla büyüyen bu milletin her bir ferdi her zaman ve her dem bu değerler uğruna hayatını her zaman seve seve feda etmiştir." ifadelerini kullandı.

Vali Güzeloğlu, en son 15 Temmuzda milletin devletini, demokrasisini, cumhuriyetini yok etmek isteyen iç ve dış işbirlikçiler ile tüm hainlerin de cumhuriyeti kuran irade gibi milletin kahramanlığı ve dik duruşuyla akamete uğradığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Tıpkı cumhuriyetin kurulduğundaki irade gibi 15 Temmuz'da da milletin her bir ferdi, her bir görüş, düşünce, fikir ayrılığına bakmadan her bir temsilcisi iman dolu göğüsleriyle bugün bu bayramı kutladığımız meydanlar ve meydanlarda hiçbir zaman esaret altına alınmayan bu onurlu milletin ferdi olarak nöbet tutmuş ve bu değerler uğruna hayatı pahasına bu nöbetleri sonsuza kadar sürdüreceği kararlılığını tüm dünyaya haykırmıştır. Bizi güçlü kılan bu duruşumuz, milli birlik ve beraberliğimizdir. Bu bilinçle yetişen, bu değerleri yaşatan milletin ve devletin önü açıktır."

Törenin ardından 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'ndan başlayarak Merkez Bankası Kocaeli Şubesi önüne kadar "Cumhuriyet Yürüyüşü" gerçekleştirildi.

Törene, Kocaeli milletvekilleri, kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürleri, siyasi partilerin il başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

- Düzce

Düzce'de, Anıtpark Meydanı'nda gerçekleştirilen tören, şehitler anısına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Vali Zülkif Dağlı, burada yaptığı konuşmada, 600 yıllık bir cihan devletinin mirası üzerinde yükselen genç cumhuriyeti, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma mücadelesinin, ilk günkü heyecanla, azimle ve şevkle sürdürdüklerini söyledi.

Bu anlamlı günde 2023 vizyonu hedefine odaklanarak, yeni ve daha büyük başarılar için hazırlanılması gerektiğini vurgulayan Dağlı, "Anadolu'daki bin yıllık varlığımızı, ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirerek ebedileştirme hedefimizden asla taviz vermeyeceğiz. Devletin tüm kurumlarıyla milletimizle birlikte hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerleyeceğiz. Ülkemiz milli iradeye yönelik, çok büyük bir ihanet girişimi ile karşı karşıya kaldı. Yüce Türk milleti demokrasiyi hedef alan bu hain kalkışmaya karşı canla başla canı pahasına mücadele ederek FETÖ'cü hainlere dersini verdi." diye konuştu.

Konuşmanın ardından Dağlı, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödüllerini takdim etti.

Tören, ildeki kamu kurum ve kuruluşlarının geçit resminin ardından sona erdi.

- Zonguldak

Zonguldak Valisi Ali Kaban'ın makamında tebrikleri kabulüyle başlayan kutlama programına, Gazipaşa Caddesi'ndeki törenle devam edildi.

Törende, Vali Kaban ve Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, vatandaşları selamladı.

Vali Kaban, törende yaptığı konuşmada, cumhuriyetin gelişmeye ve ilerlemeye açık bir yönetim şekli olduğunu belirterek, "Cumhuriyet çalışmak, ilerlemek, yükselmek, milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde bir arada yaşamak demektir. İşte bu nedenle geleceğe umutla bakabilmek ve güvenle ulaşabilmek ancak vatanımızı, cumhuriyeti birlik ve beraberlik ruhu içerisinde korumak, kollamak, gözetmek ve yaşatmakla mümkün olacaktır." dedi.

Öğrencilerin şiir okumasının ardından tören, resmi geçitle sona erdi.

- Karabük

Karabük'teki törenler Kent Meydanı'nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Karabük Valisi Mehmet Aktaş, eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ile diğer protokol üyeleri, çelik işçileri, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı törende, şiirler okundu.

Aktaş ve Vergili, tören alanındakilerin bayramını kutladı. Aktaş, burada yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin 93. yıl dönümünü gururla ve kıvançla kutladıklarını belirtti.

Spor, halk oyunları ve paraşüt gösterilerinin yapıldığı program, geçit töreni ile son buldu.

Safranbolu ilçesinde de Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı'nda tören düzenlendi.

Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak ve Belediye Başkanı Necdet Aksoy halkın bayramını kutladı. Halk oyunları gösterisi ve şiirlerin okunmasının ardından geçit töreni yapıldı.

- Bartın

Bartın Valisi Nusret Dirim'in makamında tebrikleri kabul etmesiyle başlayan etkinlikler, Valilik önünde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Dirim, burada yaptığı konuşmada, cumhuriyetin hiç şüphesiz, geleceğin önemli bir teminatı olduğunu söyledi.

Cumhuriyetin, tüm vatandaşları kanun önünde eşit sayarak, onlar arasındaki ayrımcılığı kaldırdığını ifade eden Dirim, şöyle konuştu:

"Ciddi risk ve tehditlerin bulunduğu bir coğrafyada bulunan ülkemiz 15 Temmuz'da yaşanan FETÖ'nün darbe girişimiyle ülke ve milletçe büyük bir tehlike atlatmış, 15 Temmuz'da sokaklarda destanlaşan ruh ile milletimiz meydanlarda demokrasi nöbetiyle vatanına, milletine ve bayrağına sahip çıkmıştır. Türkiye, terör örgütleri arasında ayrım yapmadan, vatandaşlarımızın can güvenliği ve ülke topraklarımızın bölünmezliği için terör örgütlerine karşı yürüttüğü mücadeleyi kararlılıkla sürdürmektedir."

Törene, İl Garnizon Komutanı Vedat Selvitop, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bozkurt, Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, İl Jandarma Komutanı Osman Aslan, İl Emniyet Müdürü İsa Aydoğdu, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Manav, sivil toplum kuruluşlarıyla siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Tören, askeri erkanın, okulların ve emniyet müdürlüğüne motorlu ekiplerin katıldığı geçit töreni ile sona erdi.

- Bolu

Bolu'daki törenler Vali Aydın Baruş'un tebrikleri kabulüyle başladı.

Daha sonra Bolu Demokrasi Meydanı'ndaki törene, Vali Baruş, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Garnizon Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Mehmet Ünlü, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven, sivil toplum kuruluşlarıyla siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda Baruş, Özcan ve Yılmaz vatandaşları selamladı.

Daha sonra, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Vali Baruş, Türk milletinin Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Kutlama programı, şiir okunması ve öğrencilerin halk oyunu gösterileri ile sona erdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.