Sakarya

Saçlarını lösemili çocuklara bağışladı

14:53 27 Kasım 2016
Saçlarını lösemili çocuklara bağışladı

İBRAHİM YOZOĞLU/ONUR ORHAN - Sakarya'da, 13 yaşındaki Lale Gümüş, lösemili çocuklar için "En azından bir minik yüreğin yüzü gülsün" sloganıyla iki yıl özenle baktığı saçlarını kestirerek onlara peruk yapılması amacıyla bağışladı.

Sakarya İmam Hatip Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Lale Gümüş, zihinsel engelli kardeşinin yaşadığı zorlukları ve sorunları bildiği için çaresi bulunamayan hastalığa yakalanan çocuklara yönelik bir çalışma yapmaya karar verdi.

Küçük yaşına rağmen mutlaka yapabileceği bir şeylerin olması gerektiğini düşünen ve "Her şey para değildir, parası olmasa bile herkes başka bir şekilde yardım edebilir." diyen Gümüş, lösemili çocukların saçlarının döküldüğünü görünce saçlarını uzatıp, bağışlama kararı aldı.

Ailesinin de desteğiyle saçlarını uzatmaya başlayan Gümüş, zaman zaman vazgeçip kestirme kararı alsa da amacına ulaşmak için saçlarına özenle baktı. Kararını arkadaşlarına açıkladığında herkesten gurur verici sözler duyan Gümüş, iki yılın sonunda, peruk yapılması için yeterli uzunluğa ulaşan çok sevdiği saçlarını kuaförde kestirerek, Lösemi ve Kanser Hastaları Sağlık Eğitim Derneğine (KANSERDER) bağışladı.

- "Başka şeyler yapamazdım, aklıma saçlarımı bağışlamak geldi"

Lale Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardeşinin "özel çocuk" olduğu için çeşitli hastalıkların farkında olduğunu, bu nedenle katkıda bulunmak amacıyla saçlarını bağışlamak istediğini söyledi.

Ailesinin de aldığı kararı desteklediğini dile getiren Gümüş, bu davranışından dolayı arkadaşlarından da gurur verici sözler duyduğunu aktardı.

Bazı arkadaşlarını da ikna etmeye çalıştığını anlatan Gümüş, şunları kaydetti:

"Benim de bir kız olarak aldığım karar biraz zordu. Bazen bunaldım uzun saçtan ama aklıma hemen oradaki insanların ve çocukların sorunları, sıkıntıları ve stresleri geldi. Ben de amacıma ulaşmak için mücadele ettim ve saçımı uzattım. Hastalıktan dolayı saç sorunları yaşayan hastalar en azından bir taraftan sevinsin diye saçlarımı uzattım. Aynaya baktığında saçlarını güzel görsün istedim. En azından bir kişi de olsa aynaya baktığında saçlarıyla mutlu olsun. Ben bu saçlarla nasıl mutlu olduysam, aynı şekilde bir çocuğun mutlu olduğunu görmek isterim. İnşallah alan kişi de beğenir ve mutlu olur. Herkesi bu duyarlılığa davet ediyorum. Emin olun bu iyi bir şey."

Anne Şengül Gümüş de kızının farkındalıkla büyüyen, mutluluğun, hastalığın anlamını bilen bir çocuk olduğunu belirtti. Kızlarının böyle bir karar almasından mutlu olduklarını anlatan Anne Gümüş, "Manevi bir destek olarak kızımın saçlarını uzatması ve onların mutluluğuna faydalı olması güzel bir şey ve benim için onur verici. Uzatmak için bayağı mücadele etti, sıkıntı yaşadı. 'Kestir' dedim, 'Hayır kestirmeyeceğim çünkü bir amacım var ve onun için uzatacağım.' dedi. Diğer arkadaşlarının da yapmasını isterim. İlla maddi destek değil, manevi olarak da bir şeyler yapmamız gerekiyor." diye konuştu.

- "Avucumda mutluluk dünyası var"

KANSERDER Başkanı Nihal Akar da güzelliklerin örnek teşkil etmesiyle çoğalacağını vurgulayarak, genç birinin bu kadar büyük ve güzel düşünmesinin ayrı bir mutluluk verdiğini dile getirdi.

Kanser hastalarının toplumdan biraz soyut yaşadığını, bu güzel yaklaşım ve jestlerin onları daha çok hayata bağladığını vurgulayan Akar, "Bugün de Lale kızımızdan bunun en güzel örneğini gördük. Çok değerli annesiyle ziyaret ederek saçlarını özenle kestirmiş, bizlere teslim etti. Bunlar inşallah birilerini mutlu edecek." dedi.

Hastaların, saçlarının birden dökülmesiyle farklı bir duygu yaşadıklarını ifade eden Akar, şunları söyledi:

"Nihal teyze saç var mı, peruk var mı, diye soranlar oluyor. Çok farklı istekler geliyor. Biz şu an o kadar mutluyuz ki elimizle dünyayı kucakladık. Avucumda mutluluk dünyası var. Mutlu yaşam bahçemize, bu mutluluğu tattırdığı, bu güzel jesti yaptığı için teşekkür ediyorum. Çok mutluyuz. Duygulandık çünkü bu ipek gibi saçları bekleyenler var. Biz de onları sahiplerine teslim ederken, bunu paylaşmak isteyeceğiz. Bu duyarlılıkların çoğalmasını diliyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.